Panama Kanalı için inşaat başladı

Atlas Okyanusu'yla Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan Panama Kanalı'nın genişletilmesi için düğmeye basıldı. İnşaatın başlaması dolayısyla yapılan törene Jimmy Carter da katıldı.
 
2014 yılında tamamlanacak beş milyar dolarlık projeyle, 80 kilometre uzunluğundaki kanalın kapasitesi iki katına çıkarılacak.Panama halkı, geçen yıl Ekim ayında yapılan referandumda tartışmalı projeye onay vermişti.Törene bölge ülkesi liderlerinin yanı sıra, kanalın Panama 'ya geçişine kapı aralayan ve bundan tam 30 yıl önce yapılan anlaşmayı imzalayan dönemin Amerikan Başkanı Jimmy Carter da katıldı.Carter , törende İspanyolca yaptığı konuşmada kanalın Panama 'ya devri anlaşmasını savundu, ' Bu tarihi anlaşma iki ülke arasında yeni işbirliği alanlarının kapılarını açtı, Panama 'da ekonomik ve siyasi açıdan yol alınmasını sağladı' dedi.Panama 'nın şimdiki lideri o dönemde, Carter ile bu anlaşmaya imza koyan dönemin lideri Omar Torrijos'un oğlu.ABD , 1914'te inşa edilen kanal üzerindeki söz hakkı Aralık 1999'da sona ermişti.

1914'te açılan kanalın inşaatı sırasında sarı humma ve sıtma salgınına nedeniyle 25 bin işçi hayatını kaybetmişti...Kanal zaman içinde birkaç kez genişletilmesine rağmen ihtiyaca cevap verememeye başladı. Kanaldan halihazırda beş bin konteyner taşıyan gemiler geçebiliyor. Oysa yeni nesil yük gemileri 10 bin konteyner taşıyabiliyor.Kanalın dar olması nedeniyle gemiler geçiş için uzun süre beklemek zorunda kalıyor ve bu da taşımacılık maliyetini artırıyor. Kanaldan günde yaklaşık 40 yük gemisi geçebiliyor. Bu da dünya deniz taşımacılığının yüzde dört ila beşine denk düşüyor.Şimdi, proje uyarınca kanaldan büyük gemilerin geçişine izin verecek havuzlar inşa edilecek. Kanalın genişletilmesi için kampanya yürüten gruplar, aksi halde gemilerin başka rotaları tercih edeceğini, ayrıca projenin yedi bin kişi için iş olanağı yaratacağını söylüyorlar.Projeye karşı çıkan gruplar ise çevreye zarar verileceğini, ülkenin yeni bir borç yükü altına sokulacağını bunun sonucunda da zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun daha da büyüyeceğini söylüyorlar.

BBC Türk

Editör: TE Bilişim