Palmali 47 Tanker Yaptırıyor

İstanbul’da kurulu Palmali Denizcilik Şirketler Grubu Başkanı Mübariz Mansimov’un Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattından nakledilecek Azeri hampetrolünün taşınmasında daha fazla pay alabilmek üzere filosunu büyütüyor. Mayıs ayı ilk haftasında Palmali Şirketler Grubu ile Azerbeycan Petrol Şirketi ARDBŞ arasında imzalanan anlaşma BTC vasıtasıyla Akdeniz’e ulaşacak Azeri hampetrolünün dünya pazarlarına en etkin şekilde pazarlanmasını amaçlıyor. Anlaşmayı Palmali Şirketler Grubu Başkanı Mübariz Mansimov ile ARDNŞ adına Yönetim Kurulu Başkanı Revmak Abdullayev imzaladı.

Palmali sahibi olduğu Caspian Sea Tankers filosu için MNP Group’un Kranove Sormovo Tersanesi'ne 13,200 dwt’luk üç kimyasal tanker siparişi verdi. İlk gemi 2008 Kasım ayında teslim edilecek. Serinin diğer gemileri 2010 yılına kadar hizmete girecekler. Palmali adına Krasnoye Sormovo Tersanesi’ne şubat ayında 10 adet 6,900 dwt’luk kimyasal tanker siparişi verilmişti. Gemilerden ilk beşi gelecek sene sonuna kadar, diğer beşi de 2009 yılın içersinde teslim alınacak

Gemiler Krasnoye Sormovo Tersanesi’nde inşa edilecek

 

Yakın yıllara kadar Türkiye’de Tersan Tersanesi’nde gemi inşa ettirmeyi tercih eden  Palmali Başkanı Mübariz Mansimov, Türk gemi inşa tersanelerinde inşa edilebilecek siparişlerini bu projenin özelliği ve bağlantıları nedeniyle Krasnoye Sormovo Tersanesi’ne  yönlendirmiş bulunmakta. Krasnoye Sormovo Tersanesi’nde Palmali adına ayrıca beş adet kuruyük gemisi inşaatı devam etmekte. İstanbul’da kurulu olan Palmali Grubu’nun BTC'den nakledilecek hampetrolün Ceyhan’dan taşınmasında kullanmak üzere, iki adet suezmax hampetrol tankerinin on yıl süreli kiralamaya almak üzere çalışma sürdürdüğü belirtiliyor.

Azeri Petrolü için filosunu güçlendiriyor

Mübariz Mansimov’un Palmali flosundan 13 handysize tankerle 3,000 ila 30,000 dwt arasında ham petrol taşımlarını gerçekleştireceği, fakat Ceyhan’daki yıllık toplam hacmin 50 milyon tonu bulacağı da hatırlatılmakta. Palmali’nin filo toplamının ancak 2008 yılı başlarında istenilen sayı ve seviyeye ulaşacağı belirtilirken, 13 gemilik handysize filosunun beş tankeri 20,000 dwt. ve diğer beş gemisi 15,000 dwt’luk olup Lukoil’den 265 milyon dolar ödenerek satın alınmıştı. Gerikalan 3 tanker ise 29,000 dwt’luk. Geçen sene Mübariz Mansimov’un filo kapasitesini 2 milyon dwt’a çıkartmayı planladığı hatırlatılarak, Rusya’nın MNP Group‘a bağlı Krasnoye Sormovo Tersanesi’nde 6,000 dwt’luk 47 adet açıkdenize elverişli alçak draftlı 47 adet nehir tipi hampetrol tankeri inşa ettireceği belirtilmekte. Başarılarıyla dikkatleri üzerine çeken Mubariz Mansimov’un geçen yıllarda  bir söyleşide “Ben Türkiye'de bir kuruş para kazanmıyorum, tam tersine dünyada kazandıklarımı getirip burada yatırım yapıyorum. Ben Türk milletinin bir parçası olan Azeriyim, Türk oğlu Türküm. Türk Devleti, Türk ekonomisi ne kadar güçlü olursa, onun küçük kardeşi olan biz Azeriler de güçlü oluruz” sözleri de takdirle hatırlanmakta.

Gemiler 10-12 yıl Rus bayrağıyla sefer yapacak

Rusya’nın MNP Group‘unca Skrin haber ajansına yapılan açıklamaya göre genel merkezi İstanbul’da bulunan Palmali  Denizcilik adına Rusya’da 47 küçük tonajlı ürün ve ham petrol tankeri inşa edilecek. Ukraynalı gemi dizayn bürosu Marine Engineering Bureau tarafından tasarımların Moskova Armatörler Birliği’ne takdim edildiği belirtilen habere göre gemiler Novaya Volgoneft tip ve 6,000 dwt’luk hampetrol ve ürün tankeri olacaklar. 

139.5 metre boyunda az suçeken tip tankerler Volga ve Hazar Denizinde sefer yapacaklar. Nisan ayı sonunda açıklanan Rusya Sanayi ve enerji Bakanlığı’na açık ihaleye göre gemilerin inşa edilmesi de gündeme geldiği hatırlatılarak her tankerin on 12 yıl süreyle Rus milli bayrağında sefer yapacağı da açıklanmakta.   

Kaynak: Referans

Alıntı: Lojiport

Editör: TE Bilişim