İnsan yapımı en büyük adaya Türk katkısı

Dubai'de deniz doldurularak yapılan insan yapımı en büyük ada Palm Jumeriah'ın üzerindeki yapıların tüm duvar blok malzemelerinin, AKG Gazbeton firması tarafından karşılandığı belirtildi.

AKG Gazbeton Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Levent Akgerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yatırımlarla gazbetonda Avrupa'nın ikinci büyük oyuncusu haline geldiklerini söyledi.

Üretim kapasitesini, iç piyasadaki istikrarsızlık nedeniyle dış piyasalarda değerlendirme kararı aldıklarını ifade eden Akgerman, bu kapsamda Fransa, Ukrayna ve İspanya gibi ülkelere mal satmaya başladıklarını ifade etti.

Dubai'de kurulan Palm Jumeriah projesiyle ilgili Dubaili bir distribütörle yaptıkları anlaşmayla 2.5 yılı kapsayan büyük bağlantı sağladıklarını dile getiren Akgerman, şu bilgileri verdi: “Gazbetonun hafif bir yapı malzemesi olması nedeniyle yapay ada üzerinde kurulan yapılarda kullanılması daha avantajlı görüldü. Projeyi inceleyip teklif götürdük. Üst düzey bir görüşmeye gerek kalmadan anlaşmayı imzaladık. 2 yılda 7 milyon dolarlık ürün sattık. Bizim için çok büyük bağlantı oldu. İç piyasada sıkıntı yaşamamak için İzmir'deki tesislerde yüzde 33'lük kapasite artırımına gittik.  Palmiye projesi için yaptığımız çalışma Dubai'de iyi bir referans oldu. Dubai'deki diğer belediyelerde yürütülen projelere de mal göndermeye başladık.”

RAKİPLERİN YATIRIMI

Akgerman, Avrupa'da en büyük rakipleri Exella grubunun Dubai'deki potansiyeli değerlendirmek için bu ülkede yatırıma hazırlandığını belirterek, Ortadoğu pazarını kaybetmemek amacıyla AKG'nin de bölgede yatırım planladığını ifade etti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt veya Ürdün'de tüm Ortadoğu ülkeleri için üretim yapacak bir tesis kurmayı düşündüklerini ifade eden Akgerman, “Kırıkkale'deki tesisimiz yıllık 550 bin metreküp kapasitesiyle dünyanın tek çatı altındaki en büyük gazbeton tesisidir. Bu tesisi tamamen kendi bilgi birikimimizle yaptık. Bu birikimi yurtdışı pazarlarına da taşımak istiyoruz. Ortadoğu'da bir yatırım için güvenilir bir yerel partner arıyoruz” diye konuştu.

Akgerman, iç piyasadaysa geçen yıllarda yaşanan hareketliliğin, kurların artmasıyla yavaşladığını belirtti. İç pazarda büyüme ivmesinin kontrol altına alınması gerektiğini savunan Akgerman, kontrolsüz büyümenin pazarı tehdit ettiğini söyledi.



PALM JUMERİAH PROJESİ

Dubai Şeyhi Muhammed Raşid el Maktum'un sahibi olduğu Nakheel şirketinin yürüttüğü yapay ada projelerinden gerçekleşen ilk proje olan The Palm Jumeriah, 5 kilometre uzunluğunda gövdeye sahip. Adanın palmiye şeklinde 17 kolu ve bu kolları çevreleyen 12 kilometrelik bir dalgakıranı bulunuyor. Ada üzerinde, 7 bin apartman ve bin 800 villa ile Dubai'nin en yüksek binası olan bir iş merkezi bulunuyor.

Dubai'de benzer yapıdaki daha büyük bir proje olan The Palm Jebel Ali'nin yapım çalışmaları devam ediyor. Şirket, The Palm Deira adası ve dünya üzerindeki ülkeleri temsil eden 300 adalı The World projesini de hayata geçirmeyi planlıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim