Pakistan'da mahkeme kararıyla alıkonan Karadeniz Holding'e ait 400 milyon dolar değerindeki iki yüzen santral gemisiyle ilgili kriz büyüyor. 3 hakimden oluşan mahkeme, dünkü son duruşmada daha önce 243 milyon dolar olan ülkeden çıkış için gerekli bedeli 120 milyon dolara indirdi. Sorunun çözümü için Başbakan Tayyip Erdoğan'dan sonra şimdi de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girdi.

Karaçi'de alıkonan Karadeniz Holding bünyesindeki Karkey Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Kaya Bey ve Ali Can Bey adlı gemilerle ilgili süren davanın son duruşmasında, Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu'nun (NAB) Operasyonlardan sorumlu Genel Direktörü Şahbaz Batti, firmanın hükümete 120 milyon dolarlık ödemesi kaldığını iddia etti. Mahkeme de şirketin faiziyle birlikte 243 milyon dolar borcu olduğunu iddia eden ve dava açan Çalışma Eski Bakanı Faysal Salih Hayat ile NAB'ın bu miktar üzerinde anlaşması kararını aldı.

Pakistan'daki mahkemede süreç böyle işlerken, Türkiye sorunun çözülmesi için baskısını diplomatik açıdan en üst düzeye çıkardı. Pakistan'da yayımlanan The Nation gazetesinin haberine göre, Başbakan Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül de devreye girdi.

Gazetenin kendi kaynaklarına dayandırarak yayımladığı haberde, "Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, enerji gemilerinin alıkonmasıyla ilgili sorunun iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermemesi ve sorunun çözümü için yakın dostluk ilişkisi içinde olduğu Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüştü ve onuyla ilgili yardım ricasında bulundu" ifadesine yer verildi.

Haberde, resmi Türk makamlarının Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Şaudry'ye konuyla ilgili bilgi vermek için randevu almaya çalıştığı da belirtildi.

KARKEY TAHKİM HAZIRLIĞINDA

Gelişmeler sonrası Hürriyet'e konuşan Karkey yetkilileri, "Mahkeme sürecinin tamamlanmasını bekliyor ve hakkımızı uluslararası hukuk arenasında aramak için hazırlıklarımızı tamamlıyoruz" açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN DA UYARMIŞTI

Geçen hafta D-8 Zirvesi için bu ülkede bulunan Başbakan Erdoğan da konuyla ilgili bu ülkenin makamlarına uyarıda bulunmuştu. Erdoğan, Türkiye'nin konuyla ilgili endişelerini dile getirerek ve kısa zamanda çözüme ulaşmaması durumunda ülkeye gelmek isteyen yatırımcıların bundan olumsuz şekilde etkilenebileceğine işaret etmişti.

BU NOKTAYA NASIL GELDİ

Kaya Bey ve Ali Can Bey gemileri elektrik enerjisi sağlamak amacıyla Kasım 2010’da Pakistan’a gitmiş, ancak hükümetin kendilerine söz verdiği şartları yerine getirmemesi üzerine geçen Mart ayında sözleşmesini fesh etmişti.

Bunun hemen ardından ise Yüksek Mahkeme, 2006 ile 2008 yılları arasındaki tüm enerji ihalelerinin iptalini ve soruşturulması kararını almıştı. Bu süreçte Pakistan Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) Karkey'in anlaşmasını da incelenmiş ve Ekim ayında ilk ödenen avanstan kalan 17 milyon dolarlık kısmın iadesi şartıyla gemilerin ülkeden ayrılabileceği kararını almıştı.

Ancak, Çalışma Eski Bakanı Faysal Salih Hayat'ın Yüksek Mahkeme'ye, şirketin ödemesi gereken miktarın faiziyle birlikte 243 milyon doları olduğu yönündeki itirazı yeni bir süreci başlattı ve gemiler Karaçi'de alıkondu.
Editör: TE Bilişim