Teşvik paketinden gemilere gümrük muafiyeti çıktı

Teşvik sistemi bazı değişiklerle yürürlüğe girdi. Taşınma desteğinde üçüncü bölge kapsam dışı tutuldu.

Genel teşvik sisteminden yararlanacaklara asgari yatırım tutarı getirildi. Teşvik paketine eklenen düzenlemelerle gemi ve yat yatırımlarına gümrük vergisi muafiyeti tanındı.

Türkiye’yi gelişmişlik düzeyine göre dört bölgeye ayıran yeni sistemde, bölgelere göre vergi indirimi, sigorta prim desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği; büyük yatırımlara ise gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta prim desteği, yatırım yeri tahsisi uygulanabilecek.

Yatlara vergi muafiyeti

Düzenlemeyle teşvik belgeli yatırım malları kapsamına otomobil ve hafif ticari araç yatırımları için, yatırım dönemi içinde kalmak kaydıyla CKD aksam ve parçalarının ithali, gemi ve 50 metrenin üzerindeki yat inşa yatırımları ile ilgili tekne kabuğu ithali, yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken gümrük vergisinden muaf olacak.

Makine ve teçhizat bedelinin yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla yedek parçaların, otobüs, çekici (Euro normlarına uygun yeşil motoru haiz olanlar hariç), treyler (frigorifik olanlar hariç), mobilya, motorbot, kamyon (off-road truck tipi karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar hariç), transmikser, beton santralı, forklift ve beton pompası ithal edilmesi halinde gümrük vergisi tahsil edilecek. Binek aracı, inşaat malzemeleri, porselenden ve seramikten mamul sofra ve mutfak eşyası teşvik belgesi kapsamına alınmayacak.

Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış makine ve teçhizat ithal edilemeyecek.

Eski teşvik sisteminde her türlü gemi ve kısmi gemi inşası için teşvik belgesi düzenlenmesi öngörülürken, Temmuz 2007’de yapılan ilave düzenlemelerle gemi tadilat ve onarımları da teşvik kapsamına alınmıştı.

Erken yatırıma fazla destek

Karar ile yeni teşvik sisteminde 31 Aralık 2010’a kadar ve sonrasında verilecek olan destek tutarları belirlendi. Yatırımların hızlanması için 2010’a kadar başlanacak yatırımlara daha fazla destek verilmesi benimsendi.

Yatırımın, destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı birinci ve ikinci bölgelerde 1 milyon TL, üçüncü ve dördüncü bölgelerde ise 500 bin TL olacak.

 

 

Editör: TE Bilişim