Özelleştirmede sıra TCDD'nin

Ulaştırma Bakanlığı, demiryollarını özelleştirmek için harekete geçti. Tasarının gelecek yıl hayata geçmesi bekleniyor.

TCDD’nin özelleşmesiyle her firma, demiryollarında tren işletmeciliği yapabilecek. Konuya yönelik taslak son aşamaya gelirken, yerli ve yabancı firmalar, demiryollarında devletin rakibi olarak yolcu taşıyacak.

Tekel hakkı kalkıyor

Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre Alman ve Kore gibi yabancı firmalar da Türkiye'de tren işletmeciliği yapabilecek. Ulusoy ve Koç gibi firmalar başta olmak üzere, Türkiye'den ve yurtdışından çok sayıda şirket, Türkiye'de demiryolu işletmeciliği yapmak istiyor. İşletmeciler, istedikleri tren hattında, Marmaray ve hızlı tren hatlarında işletmecilik yapabilecek. İşletmeciler, trenlerini yurtdışından temin edebilecekleri gibi TCDD'nin trenlerini de alabilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sisteme göre, herhangi bir hattın, hattının kullanım hakkı belli bir süre için özel bir firmaya verilecek. Aynı hat, birkaç firma tarafından da kullanılabilecek.

Trenlere de üst kurul

Türkiye'deki tren işletmeciliğine çok sayıda firmanın talip olması durumunda, bu alanda da düzenleyici kurum ihtiyacı doğacak. Demiryolu sektörünün de düzenleyici kurumu olacak. Bu kurum, sektörde faaliyet göstermek isteyen firmalara lisans verecek. Bir firma, müşteri potansiyelinin olduğunu düşündüğü güzergâha hat döşeyip işletmecilik yapabilecek. Söz konusu düzenleme, Türkiye'de işletilen trenlerin yurtdışına çıkış hakkını da sağlayacak. Mevcut sistemde, TCDD'nin işlettiği trenler yurtdışına çıkamazken, Türkiye'de de altyapı ayrılacağı için bu hak elde edilecek. Kilometre başına demiryolu kullanım hakkının belirlenmesiyle, artık yurtdışından gelen trenler de Türkiye'den geçiş yapacak.

taşımacılar.com

Editör: TE Bilişim