ÖZELLEŞTİRME RÜZGARI HIZLI ESECEK

ANKARA - Özelleştirme uygulamalarının 2008-2010 döneminde tüm hızıyla sürmesi öngörülürken, halka arz yöntemine öncelik verilecek.

Maliye Bakanlığı'nın 2008 Yılı Bütçe Gerekçesinden derlenen bilgilere göre, halka arz yöntemine öncelik verilmesi ile sermayenin tabana yayılması ve sermaye piyasalarının derinlik kazanmasını sağlamak amaçlanıyor.

Önümüzdeki 2 yılda önce elektrik dağıtım şirketleri özelleştirilecek, ardından elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesi süreci başlayacak.

Bu kapsamda, Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu'yu içine alan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerini içine alan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş ile İstanbul Anadolu Yakasına elektrik sağlayan AYEDAŞ özelleştirilecek.

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi tamamlandıktan sonra, elektrik üretim şirketlerinin özelleştirilmesi süreci başlayacak.

Yasal düzenlemenin tamamlanmasının ardından da, Milli Piyango İdaresi şans oyunlarının işletim lisansının verilmesi ihalesine de çıkılacak.

Önümüzdeki dönemde, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği hizmet üretim birimleri olan otoyollar, köprüler ve üzerinde yer alan tesislerden, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın Otoyolları, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolunun bağlantı yolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin bağlantı yollarının bakım, işletme ve ücret toplama merkezleri, işletme hakkı verilmesi yöntemi ile özelleştirilecek.

Önümüzdeki dönemde ayrıca, şeker fabrikalarıyla, Bandırma, Samsun ve İskenderun Limanları da özelleştirilecek.

Varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek olan ve son teklif verme tarihi 25 Ocak olarak belirlenen Tekel Sigara Fabrikalarının özelleştirme süreci de en kısa zamanda tamamlanacak.

Öte yandan, 5.2 milyar YTL olması öngörülen 2007 özelleştirme gelirinin Türk Telekom'un satış bedelinin peşin ödenmesi nedeniyle 11.6 milyar YTL'ye çıkması beklenirken, 2008 özelleştirme gelir hedefi ise 11 milyar 798 milyon YTL olarak belirlendi. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim