Köprüye yabancı akını
Otoyollarla birlikte özelleştirilecek olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine Japon, İtalyan, İspanyol, Portekiz ve Avustralya firmaları talip

Önümüzdeki yıl yapılacak olan karayolları (otoyolar) ve köprülerin işletmesi ihalelerine Japon, İtalyan, İspanyol, Portekiz ve Avustralya firmalarının yoğun ilgisinin olduğu öğrenildi.
Bu satışlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) danışmanlık yapan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, köprü ve otoyolların satışının gelecek yılın ilk altı ayında tamamlanacağını söyledi. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin özelleştirilmesine yabancı firmaların büyük ilgi gösterdiğini açıklayan TSKB Genel Müdürü Eroğlu, yabancıların büyük gruplar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"Köprü ve otoyolların satışı 2008 yılının ilk altı ayında gerçekleşip, yılın sonuna kadar da bunların yeni alıcılarına devrinin yapılacağını öngörüyoruz.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden çok büyük gruplar alıcı olarak varlar. Bu şirketlerin en önemlileri Japon, İtalyan, İspanyol, Portekiz ve Avustralya firmaları. Bu kadar yüksek bir talebin olması da bu özelleştirmenin yapılabileceğini gösteriyor. Karayolları özelleştirmesinin 2008 yılı içinde bitirilebileceğini düşünüyoruz."

Süreyi bakanlık belirleyecek
Köprü ve paralı yol satışında kullanım süreleri için ÖİB'ye önerilerde bulunacaklarını söyleyen Halil Eroğlu, imtiyaz anlaşmalarının kaç yıl olacağına Ulaştırma Bakanlığı'nın karar vereceğini bildirdi.
Eroğlu, "İşletme süreleri 15 - 20 - 35 yıl olabilir. Hangi koşullarda ülke menfatinin daha fazla olacağına bakılacak.
İlgi gösteren firma ülkeleri olan İtalya, İspanya ve Portekiz'de otoyollar özelleştirilmiş durumda. Bu ülkeler sadece kendi ülkelerinde değil, Amerika ve Avustralya'da da bu işleri yapıyorlar. Bu nedenle onların modellerine bakacağız. Ülke menfaatimize en uygun modeli seçeceğiz" dedi.

'Yerli ortak arıyorlar'
Bu tür satın almalarda yabancıların Türkiye'yi Doğu'ya açılan bir kapı olarak gördüklerini söyleyen Eroğlu, gelecekte Asya ve Ortadoğu'ya gitmek istediklerini söyledi. Yabancıların köprü ve paralı yolların alımında yanlarına yerli ortak almak istediklerini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Özelleştirmelere talip olan yabancılar mutlaka bir yerli ortak istiyor. Çünkü yabancının yalnız başına gelip Türkiye'de bu işleri yapması mümkün değil. Yerli ortak tercih ediyorlar. "

'10 milyar dolar bekliyoruz'

2008'de yapılacak özelleştirmelerde en önemli alanların elektrik dağıtım, şeker fabrikaları ve otoyollar olacağını söyleyen Eroğlu, bu satışlardan 10 milyar dolar gelir beklediklerini belirtti.
Eroğlu, "2006 - 2007 yıllarında yaklaşık olarak 10 milyar dolar civarında olan ÖİB'nin doğrudan özelleştirme gelirleri, 20 milyar dolarla tamamlandı. Yani toplam 40 milyar doların 20 milyar doları buradan. 2008'de de bütçeye özelleştirme geliri olarak toplam 10 milyar dolar rakam kondu. Biz bu rakamın da çok rahatlıkla tutturulacağını düşünüyoruz" diye kaydetti.

KOBİ'ye 1.3 milyar dolar kredi

Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası Genel Müdürü Halil Eroğlu, bu yıl 700 milyon dolar kredi kullandırdıkları küçük ve orta boy işletmelere gelecek yıl 1 milyar 300 milyon dolar kredi vereceklerini söyledi.
2007'de yatırım ihtiyaçları için kullandırmayı planladıkları kredi rakamını aşarak yıl sonunda 1 milyar dolara ulaşacaklarını söyleyen Eroğlu, "Bu yıl özel sektörün yatırım ihtiyaçlarının finansmanı için en fazla 750 milyon dolar kredi vermeyi hedeflerken bu rakam şu anda 850 milyon dolar civarında. Yıl sonunda 1 milyar doları geçeceğini düşünüyoruz. Bunun temel nedeni yatırım aktivitelerinin sürmesidir" dedi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim