Özay-5 ve Özay-6'dan Haber Var!

Nijerya açıklarında korsan saldırısına uğrayan Özay-5 ve Özay-6 adlı gemilerin işleticisi Densa Tankercilik Limited Şirket  ortaklarından ve firmanın Genel Müdürü Hüseyin Avni Şan'a Gana'da ulaştık.

Hüseyin Avni Şan; DenizHaber'e özel açıklamalarda bulundu.

Gana'nın Tema limanında ulaştığımız Hüseyin Avni Şan; korsan saldırısından sonra gerekli tedbirleri almak ve olayları yerinde incelemek üzere, geminin armatörü Necmettin Aydın ile birlikte; Gana'nın Tema limanına gittiklerini söyledi.

Şan; şu bilgileri verdi:

"Gemiler Tema limanında, Gana'da bulunuyor. Gemilerin armatörü Necmettin Beyle birlikte buraya geldik, gemilere çıktık. Tüm mürettebatın sağlık durumları iyi, hiç bir sıkıntıları yok. Ancak tabii bu bir korsan saldırısı ve içlerinden etkilenenler geri dönmek isteyenler de oldu, onlara her türlü kolaylığı sağladık. Biz etkilendik, psikolojik tedavi almak istiyoruz diyenleri hastaneye çıkardık.Bütün mürettebatın pasaportlarını çalmışlar. Buradaki elçiliğimize müteşekkiriz bu konuyu çözdüler. Özellikle Gana Büyükelçimiz Kenan Tepedelenli beyefendiye teşekkür borçluyuz. Kendisi ve elçilik katibi Evren Şahin çok misafirperver ve yardımsever davrandılar. 13 Kişiyi dün yola çıkardık, uçakla Dubai üzerinden gelecekler, bugün 17:55'da Türkiye'ye Atatürk Havalimanına inmiş olacaklar. “

Nijerya’da çalışmaya devam

Densa Tenkercilik Genel Müdürü Hüseyin Avni Şan; Nijerya’da çalışmaya devam etmek istediklerini ve burada yeni tonajlara da ihtiyaç olduğunu belirterek; bunu ancak mürettebatın can güvenliğini tam olarak sağladıktan sonra yapmayı düşündüklerini belirtti.-

Şan; “Bizim burada çalıştırdığımız gemiler, Tuzla’da yapılmış Türk yapımı pırıl pırıl gemiler. Burada bu yakıt işi hurda gemilerle yapılıyor daha çok. Bu yüzden buradaki ticari rakiplerimizin korkulu rüyasıyız. Bu saldırı işinde de bu ticari rekabetin uzantıları olabilir” şeklinde görüş belirtti.

“Nijerya Deniz Kuvvetleri ile anlaştık

Hüseyin Avni Şan; korsanlara ve deniz haydutlarına karşı örnek denilebilecek bir uygulamayı da ilk olarak DenizHaber’e anlattı.

Nijerya Deniz Kuvvetleri ile uzun vadeli bir anlaşma gerçekleştirdiklerini söyleyen Şan; bu anlaşma neticesinde Nijerya Deniz Kuvvetleri’nin gemilerine 4’er kişilik silahlı timler yerleştireceklerini açıkladı. Şan; şöyle devam etti:

“Bu kişiler Nijerya karasularında olduğumuz müddetçe  sürekli gemide kalacaklar, barınma ve yeme-içme ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bu timler için Nijerya Deniz Kuvvetleri’ne para ödeyeceğiz. Mürettebatın can güvenliği her şeyden önce gelir, bunun için biz ticari gelirlerimizden kıstık bu güvenliği sağlamaya öncelik tanıdık. Ayrıca zaten burada çalışan mürettebatımıza piyasanın üstünde ücret ödüyoruz ama can güvenliği karşılığında değil bu; her koşulda can güvenliklerini sağlıyacağız ve burada çalışmaya gelecekte yeni tonajlar da getirerek devam edeceğiz”

Saldırganlar Yakalanacak

Gemi üzerinde gizli kameralar olduğunu ve gemilerine saldırıp mürettebatı darp edenleri kameraya çektiklerini anlatan Hüseyin Avni Şan; “Bu kayıtları Nijerya Deniz Kuvvetleri’ne verdik. Saldırganlar her yerde aranıyor ve yakalanıp cezalandırılacaklar” dedi.

Denizcilik Müsteşarlığından Talepleri

Hüseyin Avni Şan’ın mürettebatı adına Denizcilik Müsteşarlığı’ndan bir isteği var. O da saldırıda liman cüzdanlarını ve yeterlik belgelerini çaldıran mürettebatın yeni belgelerin çıkarılmasında kolaylık sağlanması.

Şan; “Biz can güvenliğini sağladıktan sonra mürettebatın çoğu kalarak çalışmaya devam etmek istedi. Ancak liman cüzdanları çalındı ve yeterlik belgeleri de buna dahil. Şimdi onları çıkarmak için yeniden Türkiye’ye gelmeleri gerekiyor. Bu da onlara hem zamana hem paraya mal olacak, ekmeklerinden olmak istemiyorlar. İnanıyorum ki Denizcilik Müsteşarlığımızda kayıtlar vardır ve mürettebatımızın yakınları vasıtasıyla bu kayıp liman cüzdan ve belgelerin yenilenmesinde yardımcı olurlar. Sayın Müsteşarımızdan bunu istirham ediyoruz.”

OZAY-5 Tanker

Fotoğraf: Özay-5 tankeri Gana sularında

Editör: TE Bilişim