Denizciye verilen ÖTV'siz yakıt vatandaşa yaradı 

Yolcu ve yük taşımacılığı için yakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine gidilmesi ile liman ücretlerinin düşürülmesi denizcilik sektöründe önemli bir büyümeyi beraberinde getirdi. 

Yolcu sayısında 2003 yılına göre yüzde 145, denize indirilen araç miktarında da yüzde 150 artış sağlandı. İndirimleri 'sessiz devrim' olarak niteleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hükümet olarak, kimsenin cesaret edemediği konulara el attıklarını, ortaya çıkan rakamların da haklı olduklarını ve bu işi bildiklerini gösterdiğini vurguladı. Hükümet, deniz yakıtındaki ÖTV'yi sıfırlarken, liman ücretlerinde yüzde 50, fener ve sağlık ücretlerinde de yüzde 30 indirim yaptı.

İndirimler sayesinde düşen maliyetler, yolcu taşıma ücretlerine yansıdı. Petrol ürünlerine 2003'ten bu yana yaklaşık yüzde 110 zam yapılmasına rağmen, özellikle İstanbul Boğazı'nda değişik hatlarda taşıma yapan İstanbul Deniz Otobüsleri'nin yanı sıra TURYOL ve DENTUR gibi firmalar, taşıma ücretlerini yüzde 42 ile 52 arasında düşürdü. "Yaptığımız indirimle her kesim kazançlı çıktı." diyen Yıldırım, uygulama ile ÖTV'siz yakıtın yüzde 36,2'sini kamu, yüzde 63,7'sini özel sektörün kullandığına dikkat çekti. Vergisiz yakıttan balıkçılar da faydalandı. Daha çok denize açılma şansı yakalayan balıkçıların ağları da doldu. İstanbul balık haline giren balık miktarı 4 yıl öncesine göre yüzde 35 arttı. Geçtiğimiz yıl hale 43 milyon kilonun üzerinde balığın girişi yapıldı. Rakam 2003 yılında yaklaşık 32 milyon kilo kadardı. İndirimler balıkçı teknelerinin kayıt altına alınmasında da etkili oldu. 2003 yılına oranla kayıtlı balıkçı tekneleri, Karadeniz'de yüzde 34, diğer yerlerde yüzde 20'ye varan oranda yükseldi.

Ro-Ro taşımacılığı da bu durumdan büyük fayda sağladı. 2004 yılında 1,5 milyon ton yakıt kullanan sektörün harcadığı miktar 2006'da 3 milyon tonu buldu. Ro-Ro taşımacılığında son üç yılda yüzde 100 artış sağlandı. Söz konusu indirimler sayesinde Türkiye, Akdeniz çanağındaki rakipleriyle kruvaziyer turizminde rekabet edebilir hale geldi. Kruvaziyer gemilerle gelen turist sayısında patlama yaşandı. 2002'de ülkeye bu yolla gelen misafir sayısı 311 bin iken, 2006'da 1 milyon 200 bini aştı. Bu arada turizm bölgelerinde faaliyet gösteren kayıtlı ticari yatların artış oranı ise yüzde 16 oldu. Sağlanan avantajlar, Devlet Demiryolları (TCDD) limanlarına da yaradı. Liman ücretlerindeki indirime rağmen, yük ve yolcu sayısında artış olunca, kurumun liman geliri yükseldi, geçen yük miktarı 2002'de 160 milyon ton iken, 2005'te 213 milyon tona ulaştı. Gelirlerinde yüzde 64 oranında artış sağlandı.

7,5 milyon araç denizden taşındı

Deniz Ticaret Odası Başkan Vekili Halim Mete, ÖTV'siz yakıt uygulaması ve Ro-Ro taşımacılığının yaygınlaşması ile 2006 yılında 7,5 milyon aracın denizden taşındığı bilgisini verdi. İndirimlerden büyük fayda sağlayan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Muhteşem yararı oldu, şirketin büyümesinde, kendi kendini çevirir hale gelmesine katkı sağladı." dedi. Yolcu sayısını 7 milyondan 14 milyona çıkardıklarını, 5,5 milyon da araç taşıdıklarını belirtti.
 
Kaynak: Selim Kuvel- Zaman Gazetesi

Editör: TE Bilişim