Aliağa'da "Kuito" gerginliği

Angola açıklarında uzun yıllar ham petrol işleyen ve radyoaktif atık yüklü olduğunu ileri sürülen 'Kuito' adlı geminin söküm için İzmir'in Aliağa İlçesi açıklarına getirilmesi, yürüyüşle protesto edildi. Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe çevreciler destek verdi.

Alp Oğuz Anadolu Lisesi önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, 'Otopan'dan Kuito'ya, Kuito'dan ölüme' yazılı pankart taşıyarak Aliağa'nın en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi boyunca sloganlar atarak yürüdü. Aliağa Liman Başkanlığı önüne kadar yürüyen grup adına basın açıklamasını Ayşe Hamarat Ortaköy okudu.

1979'dan bu yana rafineri olarak görev yapan 'Kuito' adlı geminin bugün Aliağa karasularına girmek üzere olduğunu hatırlatan Hamarat, özetle şunları söyledi: "Şu ana kadar gemide 1 milyon 400 ton varil petrol işlenmiş olup her yerine çeşitli kirleticiler yerleşmiştir.

Ayrıca gemide bulunan pis atık suyun boşaltımı ve parçalanma sonrası yakımı sırasında da gemi bünyesinde bulunan asbest, radyasyon gibi kirleticiler atmosferimize, toprağımıza, suyumuza karışacaktır. Aliağa'da bulunmayan biyo çeşitlilik su ile gelerek baskınlık kurabilecek, kendi türlerimizi yok edebileceklerdir. ALÇEP olarak ülkenin menfaatini zora sokan bir oluşum değiliz. Sadece sağlıklı çevrede yaşamak isteyen, doğasına zarar verenlerin karşısında duran, siyasetler üstü, gönüllü kişileriz."

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe katılan grup elele tutuşup, zincir oluşturarak Aliağa Liman Başkanlığı etrafını sardı. Bir müddet bu şekilde slogan atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilişim