Zehirli gemi Otapan için kararı bakanlık verecek

Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik krize sebep olan Otapan gemisiyle ilgili belirsizlik sürüyor. Otapan`ı hurda olarak sökmek isteyen Şimşekler Tersanesi kurucusu ve Geri Dönüşüm Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Şimşek, geçtiğimiz yıl ihtilat asbest miktarını olduğundan az gösteren Hollanda hükümetinin, hatasını kabul ettiğini açıkladı.

Şimşek , Otapan `da 850 kilogram asbest kaldığını bir gümrük belgesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı `na bildirdiklerini, tüm masraflara katlanarak ithalatı gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Otapan `ı satın aldıkları banka kredisinden Meksikalı şirkete 1,5 milyon dolar ödediklerini belirten Şimşek , geminin Türkiye `ye getirilmesi için de 800 bin dolar harcadıklarını kaydetti. İthalat izni alamamaktan yakınan Şimşek , `Otapan `ın, Rotterdam Limanı `nda durduğu her ay ödeyeceğimiz ücret 100 bin dolar artıyor. Gemi bir an önce getirilerek hem mağduriyetimiz önlenmeli, hem döviz kaybının önüne geçilmelidir.` dedi.

Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş ise Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe `nin tutumunun, gelişmiş ülkelerin atıklarını gelişmekte olanlara göndermelerine karşı bir milat olduğunu belirtiyor. Hollanda `nın geri adım atarak Otapan `daki asbesti sökmesinin, Türkiye `nin AB müzakelerine başlaması kadar büyük bir zafer olduğunu belirten Çetintaş; `Otapan olayından Türk sivil toplumu ve idarecileri dayanışma içinde alnının akıyla çıkmıştır. Gemi temizlenmiştir.` diye konuştu. Geçtiğimiz yıl Hollanda `dan, İzmir Aliağa `ya getirilmek istenen Meksika bandıralı Otapan gemisi büyük tartışmaya yol açmıştı.

Gürhan Savgı , Ankara

Zaman

Editör: TE Bilişim