Suç gelirleriyle mücadele kapsamında mal varlıklarına tedbir konulmasının ötesinde bir ilk gerçekleşti... Kaçakçılık suçlarına dönük 'ilk kara para' soruşturması Ankara'da açıldı.

Sigara kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen 'Osman Hasretler' adlı kuru yük gemisi, suç gelirlerini "aklama" kapsamına alındı. Gemi, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) vereceği raporun ardından satışa çıkartılacak. Elde edilecek para hazineye gelir kaydedilecek. Bugüne kadar yapılan suç gelirleri ile mücadele soruşturmalarında tespit edilen para, menkul, gayrimenkul ve araçlara el konuluyordu. Ancak, dava sürecinde "müsadere" edilen suç gelirleri mahkeme kararı ile şüphelilere iade ediliyordu.

MASAK'A SUNULUYOR


Yeni çalışmayla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi, projeli çalışmada suç gelirlerinin aklanması konusunda elde ettiği tüm delilleri MASAK'a sunuyor. Maliye Bakanlığı müfettişlerinden gelen hesap dökümleri de incelemeye dahil ediliyor.

* Suç örgütü lideri Yakup I.'nın sahibi olduğu Mastar Denizcilik firmasının 190 bin dolara satın aldığı Osman Hasretler adlı gemi, operasyonda ele geçirildiği için "Damgalı" olarak yorumlanıyor.

Operasyonda 3 gemi, 2 tır ve 9 kamyonda, 2 milyon 400 bin paket kaçak sigara ile 44 bin şişe gümrük kaçağı içki ele geçirilmişti.

Editör: TE Bilişim