Malta ve Lampedusa adaları arasında uluslararası sularda  Osman Hasretler adlı Türk Bayraklı gemiyi durduran İtalyan narkotik birimleri 1 ton haşhaş ele geçirdi.

52 metre uzunluğundaki 1975 yılı yapımı geminin 10 kişilik mürettebatı gözaltına alındı.

Gemiye operasyon, İtalyan Narkotik Birimi ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yapıldı. Dün öğlene doğru, İtalyan narkotik birimleri, Akdeniz'de seyreden Türk gemisinde, Ortadoğu pazarına giden büyük miktarda uyuşturucu bulunduğu yönündeki bilgileri değerlendirerek, gemiye havadan ve denizden operasyon düzenledi.

Sicilya adasından yola çıkan deniz ekipleri ve helikopterlerin harekat kontrolü Trapani'den yapıldı.

Ekipler, gece boyunca izlemeye aldıkları gemiye operasyon yapmak için Türkiye'den izin gelmesini bekledi.

Gününü ilk ışıklarıyla ekipler izlemeye aldıkları gemiye görünmemek için uzaktan gemiyi izlemeye aldılar. Saat 10 civarında Türkiye'den yetkililerden gerekli iznin alınmasıyla birlikte gemiye operasyon düzenlendi.

Bu sırada kendilerine operasyon yapıldığını farkeden gemi mürettebatı torbalarla uyuşturucuyu denize atmaya başladı.

Ancak hızlı hareket eden hava indirme ekipleri kısa zamanda gemiye girerek bir tona yakın haşhaşı ele geçirdi.

Gemiye giren İtalyan ekipler, gemideki 5 kişilik Türkiye orijinli mürettebatın yanında, 5 kişilik  Mısır'lı stajyerlerin de bulunduğunu belirledi. Mısır ticaret bahriyesine ait oldukları belirlenen 5 kişinin gemide ne amaçla bulundukları incelemeye alındı.

 

MASAK tarafından el konulmuştu

MASAK, Ocak ayında  sigara kaçakçılarının kullandığı Osman Hasretler gemisine el konulmasına karar vermişti.

KAÇAKÇILIK ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı talimatıyla Eylül 2011'de kaçak sigaraya karşı 15 ilde eş- zamanlı düzenlenen operasyon düzenlemiş 48 kişi gözaltına alınmıştı.

Operasyonda Türkiye sigara üretim pazarının yüzde 9'una sahip olan bir firmanın yöneticilerine de uzanmış soruşturma sonucu çok sayıda dava açılmıştı.

Gemi, daha sonra açık arttırma ile satılmıştı.

 

Editör: TE Bilişim