Osman Gazi Feribotu Denize İndi
 
Resmi büyütmek için tıklayın  Bursa ile İstanbul Arasında 'Deniz Oto Yolu' Kuracak Olan Hızlı Feribot Projesinde Adım Adım Mutlu Sona Yaklaşılıyor. Bursa-istanbul Arasındaki Mesafeyi 75 Dakikaya İndirecek Hızlı Feribot Seferlerinin Gerçekleştirileceği Avustralya'da Yapımı Tamamlanan 88 Metrelik, 200 Araçlık ve Bin 200 Yolcu Kapasiteli Osman Gazi Feribotu Törenle Denize İndirildi.

Bursa ile İstanbul arasında 'deniz oto yolu' kuracak olan hızlı feribot projesinde adım adım mutlu sona yaklaşılıyor. Bursa-İstanbul arasındaki mesafeyi 75 dakikaya indirecek hızlı feribot seferlerinin gerçekleştirileceği Avustralya'da yapımı tamamlanan 88 metrelik, 200 araçlık ve bin 200 yolcu kapasiteli Osman Gazi feribotu törenle denize indirildi. 

Avustralya'da inşa edilen ve sefere başladığında Bursa-İstanbul arasını 75 dakikaya indirecek olan Osman Gazi Hızlı Feribotu'nun denize indirilmesi nedeniyle Perth kentinde bir tören düzenlendi. Perth kentinin Fremantle-Henderson bölgesindeki Autsal Ship firmasının tersanesinde gerçekleştirilen törene Türkiye'den Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Mudanya Belediye Başkanı Erol Demirhisar, Güzelyalı Belediye Başkanı Selçuk Mutlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Farhreddin Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Eren ile Rafet Bozdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İşletme-İştirakler Daire Başkanı Yılmaz Şener ve İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy ve bir grup gazeteciden oluşan heyet katıldı. Törende, Western Australia Hükümeti temsilcileri ve Cocburn Belediyesi yetkilileri de hazır bulundu.

Avustralya yerlileri olan Aborjinler'in gerçekleştirdikleri renkli bir gösteriyle başlayan törende konuşan Austsal Ship firması Yönetim Kurulu Başkanı John Rorthwell, toplam tutarı 110 milyon dolar olan 2 adet 88 metrelik, yüksek süratli gemi siparişinin Kasım 1995 tarihinde verildiğini, bu gemileri üretmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye ve Avustralya arasındaki ticari ilişkilerin gün geçtikçe geliştiğini belirten Rortwell, gemileri şu ana kadar yapılmışların en iyisi olarak nitelendirdi. Covburn Belediyesi Genel Sekreteri Steven Kane ise, iki ülke arasında Çanakkale Savaşı ile başlayan ilişkilerin daha sonra dostluğa ve kardeşliğe dönüştüğünü ve ilerleyen yıllarda artan ticaret hacmiyle daha da geliştiğini kaydetti.

"İSTANBUL VE BURSA ARTIK DAHA YAKIN"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyar dolarlık bütçesi ve yaklaşık 40 bin çalışanıyla 15 milyonluk bir kente hizmet verdiğini dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli yatırımlarının ulaşım alanında olduğunu belirten Bozdoğan, "Bursa da ülkemizin en önemli şehirlerinden biri, İstanbul'a yakın olması nedeniyle İzmit'le birlikte İstanbul'un ikiz kardeşi gibi hareket ediyor" dedi.

Bozdoğan, bugüne kadar İstanbul ve Bursa arasında 3 ulaşım aksının bulunduğunu, ancak bunların iki kenti yeterince yakınlaştıramadığını ifade ederek, "İstanbul ve Bursa Büyükşehir belediye başkanlarının gayretleriyle yeni bir ulaşım aksını hizmete sokuyoruz. Artık, İstanbul ve Bursa birbirine daha yakın" şeklinde konuştu.

İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy da, İstanbul ve bağlantılı olduğu bölgeler arasındaki trafik sorununun çözümü için yoğun çaba sarf ettiklerinin, bu amaçla özellikle deniz ulaşımına önem verdiklerinin altını çizdi.

"BURSA'NIN SAHİP OLDUĞU POTANSİYELİ HAREKETE GEÇİRİYORUZ"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ise törende yaptığı konuşmada, Bursa'nın sahip olduğu potansiyelini yeteri kadar kullanamadığını, bunun gerçekleşmesi amacıyla planladıkları projelerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bursa-İstanbul arasını 75 dakikaya indirecek seferlerin başlamasıyla Bursa'nın önemli kazanımlar elde edeceğinin altını çizen Başkan Şahin, "Arzumuz, ulaşımıyla, çevresiyle, planlamasıyla, kültürel, tarihi, sanatsal ve sosyal açıdan sorunları çözülmüş bir Bursa. Bunun için yıllardır konuşulan projeleri bir bir hayata geçiriyoruz" dedi.

Şahin, Autsal Ship firmasının Türkiye için ürettiği gemilerin büyüklüğünün her geçen yıl arttığına işaret ederek, "Gemilerle birlikte iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk bağları da gelişiyor. Projenin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı sayın Başkakanımız'a, Ulaştırma Bakanımız'a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız'a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Şahin, törene katılanları Bursa'ya davet etti. Şahin, konuşmasından sonra Austsal Ship firması Yönetim Kurulu Başkanı John Rorthwell'e İznik Çinisi işlemeli bir tabak, Bursa havlusu ve kestane şekeri hediye etti.

ORHAN GAZİ'NİN YAPIMI SÜRÜYOR

Törene katılanlar, daha sonra aynı tersanede yapımı süren Orhan Gazi gemisinde incelemelerde bulundu. Orhan Gazi gemisiyle ilgili özet bilgilerin alınmasının ardından Başkan Şahin ve beraberindekiler, Osman Gazi Gemisi'ne geçti. Osman Gazi gemisi, kaptan köşküne geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin tarafından denize indirildi. Başkan Şahin konuklarla birlikte gemiyle gezinti yaptı. 88 metrelik katamaran sınıfındaki gemi denize indirilmesinin ardından Türkiye'ye yola çıktı. Geminin bir ay sonra Türkiye'de olacağı bildirildi.

Kaynak: (İHS-SN-SN-Y) (İhlas Haber Ajansı)
Alıntı: Haberler.Com
www.haberler.com

Editör: TE Bilişim