Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kazım Türkmen'in geçtiğimiz günlerde Ordu'ya liman yapılması konusunda verdiği soru önergesini cevaplandırdı.

Bakan Yıldırım, Ordu'ya liman yapılmasının fayda-maliyet açısından değerlendirildiğinde yapılabilir olmadığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, soru önergesinde verdiği cevabında 1987 yılında liman adı altında temeli atılan ancak 2001 yılında Efirli Balıkçı Barınağı olarak tamamlanan alanın ticari limana dönüştürülmesini öngören projeyle ilgili şunları söyledi:

"Efirli Balıkçı Barınağı'nın aynı yerde ticari liman inşa edilebilecek şekilde geliştirilmesine yönelik 15 Ekim 1999 tarihinde yapılan fizibilite etüdünde; yetiştirilen ürünlerin Bağımsız Devletler Topluluğu'na, Türk Cumhuriyetleri'ne ve Avrupa'ya ulaştırılabilmesi varsayımından hareketle bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeye göre yapılan ekonomik analizlerde, yük tahmini 2027 yılı için 1 milyon 947 bin 969 ton, 25 yıllık ortalama yük artış oranı ise yüzde 11,7 olarak hesaplanmıştır. ABD dolan bazında yapılan değerlendirmede, 1987 yılında liman adı altında temeli atılan, ancak 2001 yılında Efirli Balıkçı ilbet Barınağı olarak tamamlanan alanın, ticari limana güvenli tarafta kalabilmek için indirim oranı yüzde 10 alınarak net değer, fayda/maliyet oranı ve iç karlılık oranı hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonunda iç karlılık oram yüzde 3, net değer eksi 20 milyon 393 bin 220 ABD dolan ve fayda/maliyet oranı 0,76 olarak bulunmuştur. Bilindiği üzere; projelerle ilgili değerlendirmeler sonucunda, iç karlılık oranı, kullanılan indirim oranının üzerinde, buna paralel olarak net değer pozitif, fayda/maliyet oranı ise 1 değerinin üzerinde olan projeler karlı olarak değerlendirilmektedir. 1999 yılında yapılan ve yukarda ayrıntıları belirtilen fizibilite çalışmasından elde edilen verilerin bu çerçevede  değerlendirilmesine göre, Efirli Balıkçı Barınağı'nın ticari limana dönüştürülmesi projesinin 'yapılabilir olmadığı' sonucuna varılmıştır. Öte yandan, İl Milli Emlak Müdürlüğünce yapılan ihale sonucunda Efirli Balıkçı Barınağı'nın 09.02.2002 tarihinde 10 yıl süreyle S.S. Boztepe Kumbaşı Güzelyalı ve Kiraz Limanı Su Ürünleri Kooperatifi'ne kiralandığı tespit edilmiştir."

Bakan Yıldırım; Türkmen'in, "59. Hükümet döneminde, Ordu'nun liman sorunu çözülecek midir?" şeklindeki ikinci sorusunu ise "Ordu ilindeki kıyı tesislerinin, gerekli bakım ve onarımları ile eksikliklerinin Bakanlığımızca ikmali yönündeki çalışmalar bütçe imkânları çerçevesinde planlanarak gerçekleştirilmektedir” şeklinde cevaplandırdı.

Haber: PERŞEMBE ROTASI (Dünya Gazetesi) 10 Şubat 2005

Editör: TE Bilişim