ORAMİRAL ÖRNEK: İLK TÜRK GEMİSİ GELİYOR

Üstün başarılarından ötürü geçen yıl "Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası" ile ödüllendirilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, emekliye ayrılmadan önce TAKVİM'e konuştu. İlk Türk gemisinin yapımına 26 Temmuz Salı günü başlanacağını söyleyen Oramiral Örnek, "Bu Deniz Kuvvetlerimiz için bir dönüm noktasıdır" dedi.

Bir 'Örnek' paşa

Oramiral Örnek müjde verdi... Türk denizciliğinde yeni bir dönem başlıyor İlk Türk gemisine, Temmuz ayında düzenlenecek törenle ilk kaynak yapılacak.

Üstün başarılarından ötürü geçen yıl "Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası" ile ödüllendirilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek 43 yıllık görev süresini doldurup emekliye ayrılmadan önce TAKVİM'e konuştu. Örnek Paşa, ilk Türk gemisinin yapımına 26 Temmuz Salı günü başlanacağını açıkladı. Gemi yapımı nedeniyle Pendik Tersanesi'nde büyük bir tören düzenlenecek. Törene Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı da katılacak. "Bu Deniz Kuvvetlerimiz için bir dönüm noktasıdır" diyen Oramiral Özden Örnek, şu açıklamayı yaptı:

'ARTIK İMALATI BİZ YAPACAĞIZ'
"Tarihimizde ilk defa yüzde 70'in üzerinde ulusal imkanlarla donatacağımız bir geminin ilk kaynağını yapacağız. Yeni bir dönem başlıyor. Çünkü şimdiye kadar gemilerimizi ya dışarıdan satın alıyor, ya da parçalarını getirip burada montajını gerçekleştiriyorduk. Şimdi kendi gemimizi yapacağız. İnşa edilecek ilk gemi; 2 bin tonluk bir korvet. Korvetteki 'sonar' denilen denizaltı yakalama cihazı da Türkiye tarafından geliştiriliyor. 'Su altı radarı' olarak adlandırılan cihaz sayesinde denizaltıların yeri keşfedilecek. Yeni gemide buna benzer çok sayıda önemli parça bulunacak. Bu parçaların büyük bölümü Türkiye'de üretilecek."

GÖKYÜZÜNDEN BÜYÜK GÖZALTI
Oramiral Özden Örnek, önemli projeleri anlatırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın denizlerde "hava kontrolü"nü güçlü bir şekilde sağlamak için çok sayıda uçak ve helikopter satın alacağını bildirdi. Örnek Paşa, Türkiye'de 8 bin 300 kilometre uzunluğundaki sahilin havadan sıkı denetimini sağlamak için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Onun adı başarı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 20'nci Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, 1943 yılında İzmit'te doğdu. 1960 yılında Deniz Lisesinden mezun oldu. 1962 yılında Deniz Harp Okulundan Asteğmen olarak mezun oldu. Oramiral Özden Örnek, 28 Ağustos 2003 tarihinden itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini sürdürüyor. Oramiral Özden Örnek, Türk Silahlı Neyine Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişan-ı İmtiyaz Madalyası sahibi.

Denizciliği sivillere sevdirdi

Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın 2 yıllık görev süresi içerisinde üzerinde durduğu en önemli projelerden biri de denizciliği sivillere sevdirmek olmuş. Bu konuda çok mesafe alındığını belirten Oramiral Örnek, ilk geldiğinde Türkiye'de deniz izci grubu sayısının 30 civarında olduğunu, ancak bugün yüzlerce izci grubunda binlerce çocuğa denizcilik sevgisinin aşılandığını söyledi. Soyadı gibi "örnek" bir asker olarak bilinen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek 30 Ağustos'tan sonra da fiilen emekliye ayrılmış olacak. Özden Örnek, yaptığı belgesellerle adından söz ettiren, özellikle son belgeseli Gelibolu ile büyük çıkış sağlayan film yönetmeni Tolga Örnek'in babası. Arkeolojiye ilgisi olan Örnek Paşa, emeklilikten hemen sonra Patara'da denizcilikle uğraşan Likya medeniyetine dönük arkeolojik kazılara katılacak. Oramiral Özden Örnek, Patara'dan sonra Bodrum-Karya'daki arkeolojik kazılara katılarak araştırmalar yapmayı planlıyor. Örnek Paşa'nın verdiği bilgilere göre, Anadolu'ya bugüne kadar 27 kavim gelmiş; 3'ü çıkmış, 24 kavim kalmış. Kalan kavimler geride kalan yüzyıllar boyunca birbirleriyle kaynaşmışlar.

Kaynak:Takvim-Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim