Operasyonlar petrol fiyatını yükseltti

Petrol fiyatlarında bir süredir devam eden sakin seyir yerini tekrar hareketliliğe bıraktı. Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonu ve ABD'de petrol stoklarının düşeceğine yönelik beklentiler, fiyatları 96 dolar ile son bir ayın zirvesine çıkardı.

ABD Enerji Departmanı, petrol stoklarına ilişkin rakamı bugün açıklayacak. Analistler, stokların arka arkaya beşinci kez düşüş göstereceğini tahmin ediyor.

Öte yandan sektör analistlerine göre Türkiye'nin yeniden Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombalaması da, bölgeden petrol ihracı konusunda şüphelere neden oldu ve fiyatlardaki yükselişi hızlandırdı. 

Bloomberg'e konuşan Commonwealth Bank analisti David Moore, stoklardaki düşüş beklentisinin piyasayı zorladığını, aynı zamanda Irak'ta yükselen tansiyonun da riski artırdığını belirtti.

Uzmanlar, doların euroya karşı değer kaybının da kendilerini enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcıların petrole olan talebini artırdığına dikkat çekiyıor.  

ABD ham petrolünün varil fiyatı dün yüzde 2 artışla 95.95 dolara kadar yükseldi. Bu rakam 26 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışı işaret ediyor.

Petrol yıl içerisinde en yüksek 99.29 doları görmüş ve rekor kırmıştı. Fiyatlar halen yılbaşına göre yüzde 50 yüksek seyrediyor.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim