OPEC petrol üretimini artırmıyor
 
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de yaptığı toplantıda, petrol üretimini aynı seviyede tutma kararı aldı.
 
Petrol fiyatlarında son haftalarda görülen yüksek artışın ardından OPEC üzerinde, petrol üretimini artırma baskısı oluşmaya başlamıştı.

Nijerya Petrol Bakanı Odein Ajumogobia, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, örgütün bu kararını gözden geçirmek üzere 25 Ocak'ta tekrar toplanacağını söyledi.

Petrol fiyatları son günlerde, OPEC'in üretimi artıracağı beklentisi ve İran'ın nükleer silah programını durdurduğuna dair yayımlanan raporların ardından düşüş göstermişti.

Örgütün, üretimi artırmama kararı, bazı yöneticiler tarafından kamuoyuna duyurulsa da henüz, resmi olarak açıklanmış değil.

OPEC ülkeleri, dünya petrolünün yüzde 40'ını üretiyor.

Örgüte üye ülkelerin bakanları, küresel piyasaların gereksinimini karşılayacak düzeyde üretim olduğunu, fiyatlardaki dalgalanmanın nedeninin spekülatörler olduğunu savunuyorlar.

2002 yılından bu yana petrol fiyatları dört kat arttı.

Uzmanlara göre bu durumun bir nedeni de, ekonomileri hızla büyüyen Çin ve Hindistan'ın petrole olan taleplerinin artmasının yanı sıra, Orta Doğu ve Afrika'daki petrol üreticisi ülkelerde yaşanan istikrarsızlıktan kaynaklandı.

Ekonomi uzmanları petrol fiyatlarındaki son artışın, kaçınılmaz olarak dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtiyorlar.

BBC

Editör: TE Bilişim