Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC fiyatların yüzde 20 düşüş göstermesinin ardından ham petrol üretimini Kasım ayı başından itibaren günde 1 milyon 200 bin varil kısmaya karar verdi.

Katar'da alınan kesinti kararından sonra örgüt üyesi ülkelerin günlük üretim düzeyi 26 milyar üç milyon varil olarak belirlendi.  11 üyeli OPEC iki yılı aşkın süredir ilk defa üretim azaltma konusunda ortak bir karar vermiş oldu.  OPEC küresel ham petrol fiyatlarını üretimle dengeleme çabasında.

Geçen Temmuz ayında Lübnan'da yaşanan çatışmalar sırasında varili 78 dolara kadar yükselerek rekor kıran ham petrol, son aylarda yüzde 20 düşüş gösterdi.  OPEC'in kararından hemen önce gerek Amerikan hafif, gerekse Kuzey Denizi (Brent) ham petrolünün varili 60 dolar düzeyindeydi.

Üretimde kesinti kararı OPEC'in Irak dışındaki tüm üyelerini fiilen etkileyecek. OPEC'in yakın bir gelecekte yeniden üretimi azaltma kararı alabileceği düşünülüyor. Örgüt Aralık ayında Nijerya'da toplanıyor.

Venezuela Enerji ve Madencilik Bakanı Rafael Ramirez, Aralık ayında da günde 500 bin varillik ek bir kesinti gerekebileceğini söyledi.

Piyasa uzmanları büyük siyasi istikrarsızlıklar olmadıkça, petrol fiyatlarının yakın gelecekte geçtiğimiz yılki gibi büyük bir yükselme göstermesini beklemediklerini söylüyorlar.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim