Ölü sayısı 53'e yükseldi

İzmir'de batan kaçak teknesinde denizden 53 kişinin cesedi çıkarılırken, Sahil Güvenlik Komutanlığı teknede 26 kişinin olduğunu açıkladı.

Kazada sadece 6 kişi sağ kurtarıldı. Kurtarma ekipleri kaybolan 26 kişiye ulaşmaya çalışıyor.

Ölen mültecilerden 2'sinin kadın olduğu bildirildi. Kurtulan 6 mültecinin İzmir'den üç minibüsle yola çıkarak tekneye bindikleri yere geldiklerini söyledikleri öğrenildi.

İZMİR'in Seferihisar İlçesi Sığacık sahili açıklarında, yasadışı yollardan Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin bulunduğu bir tekne fırtınadan battı.

Bugün saat 00.30 sıralarında denizde yardım isteyenlerin olduğunu gören bir otelin görevlileri güvenlik güçlerine haber verdi. Bunun üzerine Sahil Güvenlik botu ve balıkçı tekneleriyle denizde kurtarma operasyonu başlatıldı. Polis ve jandarma ekipleri de kıyı şeridini taradı. Sabah saatlerinde Sahil Güvenlik helikopteri de arama çalışmalarına katıldı. 2'si Filistin uyruklu, diğerlerinin nereli oldukları henüz belirlenemeyen ve yüzerek kıyıya çıkan 6 mülteci sağ olarak kurtarıldı.

CESETLER KIYIDAN VE DENİZDEN TOPLANDI

Mülteciler Seferihisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Sürdürülen aramalar sırasında, yaklaşık 4 kilometrelik bir sahil şeridindeki koylarda kıyıya vurmuş ve deniz yüzeyinde, boğularak ölen toplam 40 kaçağın cesedi karaya çıkarıldı. Tedavisi tamamlananlardan Seferihisar İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirilen 3 mülteci, cumartesi günü saat 20.30 sıralarında, Sığacık limanında yaklaşık 15 metrelik bir tekne ile denize açıldıklarını, toplam 60-70 kişi olduklarını belirtti.

Sahil Güvenlik botu, polis ve jandarma ekipleri, balıkçı teknelerinin de desteğiyle denizde arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürürken, Seferihisar Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, “Sağ kurtarılanlar teknede 60-70 kişi olduklarını söyledi. Bu yüzden ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz. Arama ve kurtarma çalışmalarımız havadan, denizden ve karadan sürüyor” dedi. Cesetlerin uyruklarının henüz saptanamadığını, görünüşlerinden Asyalı olduklarının sanıldığını belirtti.

Bu arada Sığacık sahilinde kıyıya vurmuş bir de inek ölüsü bulundu. Kaymakam Güldibi ineğin nasıl boğulduğunu anlayamadıklarını, yoğun yağış nedeniyle denize sürüklenmiş olabileceğini ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

EGE DENİZİ'NDEKİ BAZI FACİALAR

Ege kıyılarından Yunanistan’a gitmek isteyenlerin yaşamlarını yitirdikleri ilk kaçak faciası 1990 yazında, Kuşadası’nda yaşandı. Kaçakların teknesi aşırı yük nedeniyle battı, 20 kişi can verdi. Bu ilk faciadan ders almayan kaçaklar aynı sularda sonraki yıllarda da can vermeye devam etti. Ege Denizi'nde yaşanan mülteci facialarından bazıları şöyle:

8 Eylül 1991’de aynı yerde tekne battı, 6 İranlı boğuldu. 14 Eylül 1992’de Çeşme’de tekne battı, 29 kişi öldü. 30 Ekim 1992’de ise 14 kişi yaşamını yitirdi. Muğla’nın Bodrum İlçesi sahilinde de 15 Kasım 1994’te tekne battı 27 kişi öldü. Mayıs 1996’da İzmir’in Gümüldür sahillerinde de 24 kişi Ege Denizi’ne gömüldü. Nisan 2007'de Kuşadası Güzelçamlı’da, tekne battı 6 kişi boğuldu. Mayıs 2007'de aynı bölgede yaşanan tekne faciasında 17 Türkmen yaşamını yitirdi. Temmuz 1997'de de İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında içinde 31 kaçağın bulunduğu tekne battı, 16 kişinin cesedi bulundu, 9 kişi kayboldu, 5 kişi ise sağ kurtarıldı. Ağustos 2003'de 19 Sudan ve Moritanya'lının Avrupa hayali Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi açıklarında sulara gömüldü. Mülteciler boğularak can verdi. Kasım 2004'te 20 kişinin bulunduğu tekne İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey açıklarında battı. 11 ceset bulunurken, 5 kişi kayboldu. Kasım 2005'te İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında bindikleri tekne batan mültecilerden 10'u boğuldu. Ağustos 2007'de İzmir'in Urla İlçesi'nde Zeytineli açıklarında tekneleri alabora olan kaçaklardan 6'sı boğularak can verdi, 5'i kayboldu. Kasım 2007'de Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Yeniköy limanı açıklarında tekneleri batan kaçaklardan 3'ünün cesedi bulundu, 15'i kayboldu, 3'ü ise sağ kurtarıldı.

ÇALIŞMALARA ÇOK SAYIDA GÖREVLİ KATILDI

Balıkçı teknelerinin destek verdiği arama kurtarma çalışmalarına Sahil Güvenliğin bot ve helikopterlerinin yanı sıra 70 polis, 60 jandarma, 22 sivil savunma personeli katıldı.

CESETLER HASTANE MORGU'NDA

Denizden çıkarılan 53 ceset kimliklerini tespit edebilmek ve ön otopsilerinin yapılması için Seferihisar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Burada yapılacak incelemenin ardından cesetlerin İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderileceği açıklandı.(AA)

KaptanHaber.com

Editör: TE Bilişim