Afrika'da açlık çeken insanlara yardım için götürülürken borcundan dolayı İstanbul'da BM'ye ait 22 bin ton buğdayla 10 aydır rehin tutulan Mirach adlı Panama bandıralı gemi, yükünün başka gemiye aktarılması (Limbo edilmesi) amacıyla Haydarpaşa Limanı'na bağladı.

Limana yanaşan geminin, boşaltma, gümrük, maliye ve sigorta işlemleri dahil tüm masrafları Birleşmiş Milletler tarafından karşılanacak.

Mirach neden bekledi?

Çeşitli ülkelerden gıda bağışı için kaynak bulan ve Afrika'ya milyonlarca ton gıda sevkıyatı yapan BM, Dünya Gıda Programı kapsamında İsviçre, İtalya, Ukrayna gibi ülkelerden bağış olarak 22 bin ton buğday topladı. Buğday Ukrayna'nın Nikolayev limanında Pemberley ve Mira Denizcilik'in, 'Mirach' adlı gemisine yüklendi.

BM, buğdayın Etiyopya'daki yetkililere teslim edilmesi için taşıma ücretini peşin ödedi. Gemi, 2009 Ocak ayı başında yardım buğdayını Somali'nin Cibuti limanına götürmek üzere Ukrayna'dan yola çıktı. Ancak gemiye 20 Ocak 2009'da İstanbul Boğazı'ndan geçerken mahkeme kararıyla el konuldu.

Gemiyi işleten şirketten alacaklı olan şirketlerin mahkemeye başvurarak ihtiyati tedbir kararı aldırması nedeniyle seferden men edilerek Ahırkapı açıklarına demirletildi. BM, gemi şirketi ve alacaklı şirketler arasında aylardır süren hukuk mücadelesi başladı.

Türkiye'deki avukatı Mehmet Ali Kartal aracılığıyla mahkemeye başvuran BM, buğdayın bozulma ihtimali nedeniyle gemi üzerindeki tedbir kararının yük boşaltılıncaya kadar kaldırılmasını talep etti. Kartal, "Gemideki buğdayın, nemli ortamda ve havalandırma olmadan beklemesi mümkün değildir.

Yükün Cibuti'ye teslim edilmesi için davanın sonunun beklenmesiyle buğday çürüyecek" dedi. Gemiden alacağı olan şirketler ise, sefere çıkması halinde alacaklarını tahsil edemeyeceklerini ve büyük zarara uğrayacaklarını belirterek tedbir kararının kaldırılmasına itiraz etti.

Daha sonraki aşamada geminin yükünün başka gemiye limbo edilerek kurtarılmasına karar  verildi. Ancak Ahırkapı demiryerinde demirli bulunan geminin demirden kaldırılıp Haydarpaşa rıhtımına bağlanması operasyonuna gemi personeli direnç gösterdi.

Geminin yükü ile birlikte seyrine izin verilmesini isteyen gemi personeli geminin demirden kaldırılıp Haydarpaşa Limanına yanaştırılmasına tepki gösterdi.

Geminin demirden kaldırılması ancak polis gücüyle mümkün oldu.

Geminin armatörü: "Gemime el konulması haksızlık"

Geminin armatörü mira denizcilik ortaklarından Ahmet Yılmaz, DenizHaber'e yaptığı açıklamada, "Gemime hukuk dışı olarak el konuldu. Devlet organları bu el konmada yanıltıldı." dedi.

Yılmaz "Gemi icrada satışta. Yeddieminde olan bir gemi. Yük, buğday olup icrada satışta ve yeddieminde. Geminin üzerinde seferden men var. Bunun üzerine hukuk dışı hiç alakasız bir şekilde bu karara dayanılmadan bir operasyon yapıldı. Personel zorla gemiden indirildi, yeni personel konuldu. Bu konuda bu operasyonu gerçekleştiren kurum ve kişiler hakkında  hakkında adalet bakanlığı başta olmak üzere şikayet dilekçesi yazıyorum, davalar açıyorum." diyerek görüşlerini savundu.

 

 

Editör: TE Bilişim