Bilim adamlarının, okyanuslarda, balıklar ve diğer deniz canlılarıyla, denizden sağlanan geçimi tehdit eden 200 civarında "ölü bölge" tespit ettikleri belirtildi.

BM Çevre Programı (UNEP), kirlilikten kaynaklanan ve zehirli yosunların oksijeni tüketmesiyle oluşan bu "ölü bölgelerin" son 2 yılda yüzde 34'lük artış gösterdiğini bildirdi.

Pekin'deki BM toplantısına sunulan UNEP raporunda, 2030'a kadar nehirlerin deniz ve okyanuslara gönderdiği kirlilik yaratan nitrojen miktarının yüzde 14 artacağı uyarısı yapılarak, "ölü bölgelerin" balıkçılık ve denizden geçimini sağlayanlar açısından büyük tehdit oluşturmaya başladığı belirtildi.

ABD'nin Doğu Sahilleri ile İskandinav fiyortları gibi kuzey bölgelerde ilk kez saptanan "ölü bölgeler", bugün daha çok Mississippi ırmağının kirlettiği Meksika Körfezi'yle biliniyor. "Ölü bölgelerin" bulunduğu diğer yerler arasında, Güney Amerika, Gana, Çin, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Portekiz ve İngiltere açıkları bulunuyor.

BM uzmanları, "ölü bölgelerin" sayı ve genişliğinin 1970'lerden beri 10 yılda bir arttığına işaret ederken, bu bölgelerin bir kısmının mevsimsel oluşabildiğini hatırlatıyorlar.Bir başka BM raporunun da okyanuslar açısından büyük önem taşıyan mercan kayalıkların zarar gördükleri zaman yeniden düzelebileceğine ilişkin umutları artırdığı kaydedildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim