Okyanus Sultanı bir Türk kadın kaptanı

Aybike Alev Yanar, 27 yaşına kadar Ekvator'u 10 kez geçmiş bir kadın kaptan Kaptan olmak bir çocukluk hayali…

Aybike Yanar, 20 yaşında kaptan olmuş, 27 yaşına kadar da Ekvator’u 10 kez geçmiş. Atatürk’ün yatı Savaron’da çalışmış. Şimdi de Aybike Kaptan’ın adı, denizcilik dünyasında Okyanus Sultanı olarak anılıyor. Küçük yaşta okuduğu Jules Verne’in ‘Denizler Altında 20 bin Fersah’ kitabının kahramanı Kaptan Nemo’ya özenerek ”Ben gemi kaptanı olacağım” diyen Aybike Yanar, bu hayaline 20 yaşında kavuştu.

27 yaşına kadar her yılın 8-9 ayını okyanuslarda geçiren ve Ekvator’u 10 kez geçen Aybike Yanar, lüks yatlardan dev konteyner gemilerine kadar onlarca farklı deniz taşıtını kullanarak Türkiye’nin ilk kadın kaptanlarından olmayı başardı. 9 ay boyunca hiç karaya adım atmadan okyanuslarda gemileri yürüten Aybike Kaptan, mesleğin kadınlar için zorluklarını da bizzat yaşadı.

Erkeklerin gözünde, denizde kadın kimliği taşımanın zor olduğunu belirten okyanus sultanı, ”Erkek kaptanların denizde kadın kaptanlara karşı tepkisi yer yer zıt olabiliyor, bize ön yargıyla bakabiliyorlar ve güçsüz kollarımızla o devasa gemileri yürütemeyeceğimizi düşünüyorlar. Tıpkı trafikteki kadın şoförlere olan ön yargı gibi. Fakat, benim erkek kaptanlara ders verdiğim, iş öğrettiğim çok oldu” dedi. ”En usta erkek kaptandan daha iyi gemi yanaştırırım” diyen Aybike Yanar, mesleğe başlamasının hemen ardından Atatürk’ün yatı Savarona’da çalıştı. Atatürk’ün yatı Savarona’da çalışmak da meslek ideallerinin içinde olan başarılı ve güzel kaptan, mesleği hakkıyla yapmanın çok zor olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim