Bugün İstanbul Nida Otelde  SEAMAP Projesi başlangıç toplantısı gerçekleştirildi. Lucent Denizcilik koordinatörlüğünde yürütülen “SEAMAP” başlıklı Erasmus+ KA2 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar (Yenilik Geliştirme) projesinin başlangıç toplantısında konuklar arasında bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Okay Kılıç bir konuşma yaptı.

Okay Kılıç Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak hassas ve önemli gündemlerinin “gemi adamları” olduğunu, bakanlığın gemi adamlarının eğitimi, belgelendirilmesinden yetkili idare olarak görev yaptığını, Uluslararası denizcilik örgütünün üyesi olarak, beyaz listede yer almakta olduklarını belirtti ve kendileri için gemi adamları ve denizcilik eğitiminin çok önemli olduğunu söyledi.

Denizcilik eğitiminin Bakanlık olarak çok yoğun oldukları bir alan olduğunu anlatan Kılıç, gemi adamları eğitiminin YÖK’e bağlı üniversiteler, Milli Eğitime bağlı meslek liseleri ve özel kurslar tarafından yapıldığını anlattı.

Kılıç sözlerine şöyle devam etti: ”Bazı istatistikleri vermek istiyorum; Türkiye’de 125 adet denizcilik eğitimi veren eğitim kurumu var. Bunlardan 71 adedi bakanlıkça akredite edilmiştir. Bunlardan 166 adedi YÖK’e bağlı lisan ve ön lisans eğitimi veriyor. 28 adet özel kurs var. BIMCO verilerine göre gemi adamları bakımından dünyada Çin’den sonra 2. sırada gelmekteyiz. Gemi adamı işgücü sağlayan IMO üyesi bir ülkeyiz. Aktif olarak çalışan 26 446 zabitanımız var. 77 bin gemi adamı tayfa dediğimiz sınıf var. Toplam 105 bin civarında aktif çalışan gemi adamımız bulunmakta. Yat sınıfında ise 6 500 civarında da yat sınıfında gemi adamımız var. Amatör denizciler de 200 bin civarında. Bugün buradaki konu bakanlığımız açısından çok önemli. Bu proje bizim hedeflerimize destek olacak bir proje. Dünyada 2. Sırada olan bir ülke olarak yabancı ülke bayraklarında çalışan gemi adamı sayımız az. Bunun gibi projelerle gemi adamlarımızın yurtdışında daha çok istihdam edilmesini sağlamak bizim zaten en büyük hedefimiz.

Hedefimiz gemi adamlarımızın kaliteli olduğunu, IMO’nun beyaz listesinde yer alan bir eğitim standartlarına sahip olduğunu anlatarak, gemi adamlarımızın yurt dışında daha çok ülkede görev almasını sağlamak. Bakanlık olarak bu konularda ön adım olmak istiyoruz. İngilizce konusunda da yeni yayınladığımız yönetmelikte bunlara da çok değindik.  “

Editör: TE Bilişim