Öğrencilere gemi yapalım çağrısı

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi, öğrencileri güneş enerjisi ile yol alacak bir geminin inşaatında çalışmaya çağırdı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Gürdilek, "20 metre boyunda bir gemi konsepti üzerinde duruyoruz. Destekle boyutlarını büyütebiliriz" dedi.

TÜBİTAK, Türkiye’de çeşitli bilim dallarında eğitim gören öğrencilere güneş enerjisiyle çalışacak bir geminin yapımı için çağrıda bulundu.

Güneş Arabaları Yarışı, Hidrojen Arabaları Yarışı gibi genç kuşaklardan büyük ilgi gören projeleri hayata geçiren Bilim ve Teknik, öğrencilerin önüne bu kez daha iddialı bir hedef koydu. Üniversitelerin gemi inşa, elektrik-elektronik, makine, kimya, malzeme, fizik ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılımının beklendiği projede, temel konsept geminin "güneş enerjisiyle yol alması" olarak belirlendi.

NASIL BİR KONSEPT?

Bilim ve Teknik Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek yaptığı açıklamada, projenin, "güneş gözeleriyle kaplanmış açılır kapanır kanatlar ve bant gibi yapıştırılabilen, organik temelli esnek güneş pillerinin kullanılacağı bir güneş yelkeni" konseptini içerdiğini söyledi. Bilim ve Teknik’in satışa sunulan yeni sayısında, öğrencilere, güneş enerjili araştırma gemisinin TÜBİTAK’ın desteğinde inşa edilmesi için çağrı yaptıklarını bildiren Gürdilek, mütevazı boyutlarda bir araştırma gemisinin tasarlanarak inşa edilmesini istediklerini kaydetti.

Yeni ufuklara

Alçak gönüllü boyutlarına karşılık geminin iddialı olduğunu anlatan Gürdilek, projeyle Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirileceğini, bugüne kadar henüz güneş enerjisiyle çalışan bir gemi inşa edilmediğini belirtti. Gemiye şimdilik "S.S (Solar Ship) Yeni Ufuklara" denildiğini belirten Gürdilek, geminin adının daha sonra bir anketle çalışanlar tarafından konulacağını bildirdi. Gürdilek, "Projenin yaşama geçmesinde temel görev, kuşkusuz çeşitli üniversitelerimizden gemi inşa, elektrik-elektronik, makine, kimya, malzeme, fizik ve çevre mühendisliği öğrencilerine, genç mühendislerimize ve araştırmacılarımıza düşecek" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Editör: TE Bilişim