Oğlunun anısına bu kez hücumbot geliştirdi

Oğlu Kaan'ın vefatıyla tüm işlerden elini ayağını çeken Ekber Onuk yıllar sonra yeniden işe koyuldu. Önce oğlu ile ilk adımını attıkları korsanlarla mücadele için hücum botu geliştiren Onuk sonra da ürettiği yerli otomobil oğlunun okuldaki lakabı 'Sazan' ismini verdi.
 
 
13 yıl önce trafik kazasında oğlunu kaybettikten sonra hayata küsen Türkiye'nin önde gelen tersanelerinden Yonca Onuk'un ortağı Ekber Onuk, yeni projelerle yaşama sarıldı. Bir taraftan oğlunun yerli spor otomobil hayalini hayata geçiren Onuk, diğer taraftan da korsanlara karşı koyacak hücüm botu geliştirdi.

Onuk, her iki projesinde de başarılı oldu. Oğlunun okuldaki lakabı olan Sazan ismini koyduğu spor otomobil otomotivin duayenlerinden geçer not alırken, hız ve yapısal tasarımı ile dikkat çeken hücum botları için yabancı iki özel kurum şimdiden talip oldu. Bunun yanı sıra Yonca Onuk Tersanesi'nden bot almak için ABD, İsveç ve Birleşik Arap Emirlikleri de sırada. ABD, ilk defa Türkiye'den hücum botu siparişi verecek. Hızı ve silah donanımı ile dünya devlerinin dikkatini çeken hücum botları gemilere bodyguard'lık yapacak.

Yonca Onuk Tersahanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk,

"Türk mühendislerle yüzde 100 yerli olarak ürettiğimiz hücum botları korsan saldırılarda koruyucu olacak. Denizlerde gemilerin 'bodyguard'lığını bizim botlarımız yapacak. Öte yandan bir ilke imza atacağız. ABD Türkiye'den ilk defa hücum botu almak için harekete geçti. ABD'li yetkililer geçtiğimiz hafta tershanemizi gezdi. Botları test etti. Onların testinden en yüksek puanı aldık. ABD Ar-Ge desteği teklifinde de bulundu" açıklamasını yaptı.
 
Oğlunun hayalleri için çalışıyor

Uçak mühendisi olan Ekber Onuk'un deniz macerası1985 yılında başladı. Onuk'un hedefi askeri standartta açık deniz performansına sahip bir tekne tasarlamaktır. Çocukluğu tershanede geçen oğlu Kaan ve ortağı Şakir Yılmaztürk ile 1989 yılında bu hayali hayata geçirir. Yontech, 45 adını verdikleri seriyle üretime başlayan baba-oğul ve ortakları geliştirdikleri hücum botlarla dünya liderliğini ele geçirir.

Geliştirdikleri Yontech 45'in üstü kapalı versiyonu Yontech 105 ile Amerika Endüstri Tasarım Derneği'nden mükemmellik bronz madalyası kazanırlar.

Baba-oğul, 1993 yılında 13 metrelik Yontech 45'i iki metre daha uzatıp, askeri görevler için silahlı bir uygulama projesi başlattır. Oğlu Kaan ile Multi Rale Tactical Platform/Çok Amaçlı Taktik Platform (MRTP) adını verdikleri bir proje daha gerçekleştirmek üzere kolları sıvarlar.

Fakat bu proje 1996 yılında 22 yaşındaki Kaan Onuk'un trafik kazasında yaşamını yitirmesiyle rafa kaldırılır. Kaan'ın vefatıyla tüm işlerden elini ayağını çeken Ekber Onuk, işe tekrar dönüşünü şu sözlerle anlatıyor:

"Kaan'dan sonra herşeyi durdurmuştum. Bu sırada Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı 6 bot alımı için ihale açmıştı. Ortağım Şakir Yılmaztürk beni aradı ve 'Şimdi bırakmanın zamanı değil, gel Kaan'ın teknesini yap' dedi. Bunun üzerine tekrar işe koyuldum ve uluslararası katılıma açık ihaleye tamamen Türk dizaynı Onuk MRTP 15 ile katıldık. Bunu yeni çalışmalar takip etti. Şu anda ürettiğimiz hücum botları Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Malezya gibi ülkelerde yüzüyor."

Üretim sürecini tamamladıkları yeni hücum botları ile daha büyük hedeflere odaklandıklarını söyleyen Onuk, "Korsanlara karşı geliştirdiğimiz hücum botları ile dünyada bir ilke imza attık. Yüksek bir talep bekliyoruz. Çünkü daha satışa başlamadan iki yasancı firma ile masaya oturduk" diyor.
 
Spor otomobil için Ruslar bayilik istedi

Türkiye'nin ilk yerli otomobilin üretiminde görev alan mühendislerden biri olan Ekber Onuk, yine Anadol'un spor versiyonu Anadol STC 16'nın tasarımında önemli bir rol oynayan Eralp Noyan ile oğlunun diğer bir hayali olan yerli spor otomobili üretti. Belçika Kraliyet Akademisi'ni bitirip yüksek resim 'master'ı yapan, Fransa, İngiltere ve İtalya'da çeşitli otomotiv firmalarında tasarýmlar yapan Eralp Noyan'ın yanı sıra genç tasarımcı Gökhan Akış'ın şekillendirdiği Sazan S 56, 2010 yılında yollara çıkmaya hazırlanıyor.

Yapımında Renault'tan teknik, Nissan'dan ise motor desteği aldıklarını belirten Ekber Onuk, prototipini tamamladıkları Sazan S 56'dan gelecek yıl 20 adet üreteceklerini açıklıyor. 35 bin eurodan satışa sunmayı planladıkları yerli spor otomobil için Rusya'nın şimdiden bayilik talebinde bulunduğunu belirten Onuk, "Hedefimiz yılda en fazla 100 adet üretim" diyor.
 
 
ENZO FERRARİ GİBİ OĞLUNUN LAKABINI MARKA YAPTI

Sazan projesi, akıllara Ferrari'nin doğuş hikayesini getiriyor. Enzo Ferrari ođlu Alfredino  Vittorio Jano ile birlikte V6 motor ve yarýţ otomobili yapıyor. Ancak proje hayata geçmeden Alfredino Vittorio Jano 24 yaşında ölüyor.

Enzo Ferrari, bu büyük kayýptan sonra yeni yarýţ otomobillerine ve sonra çýkan 206GT'ye oğullarının evdeki lakabı olan Dino'yu veriyor.

Ekber Onuk da ürettikleri otomobile  oğulunun okuldaki lakabı olan Sazan ismini koyuyor. Onuk,

"Kaan'da benim gibi uçak mühendisiydi. Hücum botlarında dünyada ses getiren teknolojilere imza attı. Spor otomobil de onun hayaliydi. Projenin ilk çizimlerini 1993 yılında birlikte yapmıştık. Hücum bottaki liderliğimiz belki bir gün spor otomobilde de dünya liderliğine gider" diyor.

Editör: TE Bilişim