Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON tarafından organize edilen Gana iş gezisine ODEK üyeleri de katıldı. 8-11 Şubat arasında gerçekleşen gezide ODEK adına Genel Koordinatör Malik Ayhan, Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Çetin, Cihan Turgut, ODEK üyelerinden Muzaffer Salim ve İsmail Çimşir yer aldı.

Geziye ilgi hayli yüksek oldu ve 350'den fazla Ganalı işadamı görüşmeler için resmi başvuruda bulundu. Gezinin birinci gününde TUSKON'un organize ettiği çeşitli iş görüşmeleri ve sonrasında da ikili görüşmeler yapıldı. Günün sonundaysa 42 kişilik Türk Heyeti Gana Büyükelçimizin rezidansında verilen resepsiyona katıldı. İkinci gün ise, ODEK üyeleri için özel randevu alınan Deniz Harp Akademileri Komutanı ile Savunma Sanayi Bakanlığı bünyesinde olası işbirlikleri üzerine yapılan görüşmeden sonra, liman kenti Tema ziyaret edildi.

Ziyaretle ilgili gözlemlerini paylaşan ODEK Genel Koordinatörü Malik Ayhan “45 km' lik yolu iki buçuk saatte aldık zira Akra-Tema arası 4 şeritli otoban ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kalıyor. Tema limanına yaklaştıkça, her tarafta konteyner taşıyan tırların park ettiği bir manzara ile karşılaştık. Ciddi bir depo, antrepo ve yol eksikliği göze çarpıyor.” diye konuştu. Tersanede iki adet kuru havuz bulunduğunu belirten Malik Ayhan “Kuru havuzlar hariç, geri kalan tesisler tam anlamıyla hurda ve işletilmez bir halde. Öyle gözüküyor ki 1960'larda İngilizler tarafından kurulduğundan beri tersanede çivi çakılmamış” diye ekledi.

Gezinin üçüncü gününde Gana'nın belki de tek armatörü ile yapılan görüşme ile ilgili bilgi veren ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Çetin “Kendisinin uçak, gemi ve tır filosu mevcut. Bir limanı var. Özellikle, kısa sürede hayata geçirelebilecek denizcilikle ilgili iki projesi hakkında görüştük kendisiyle. Ön araştırmaların hızlıca yapılması ve önümüzdeki haftalarda kendisiyle tekrar görüşme kararı aldık” diye belirtti.

24 milyonluk nüfusa sahip Gana, yıllardır çıkardığı altına ek olarak, son yıllarda bulunan petrol ile de cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bu özellikleri sayesinde, Gana bir çok kapı aralama potansiyeline sahip ve özellikle son gün yapılan görüşme kısa sürede meyve verecek bir proje olma potansiyeli taşıyor, ancak genel kanaat hızlı davranmak gerektiği yönünde. Bir diğer ortak kanı ise, Gana'da yapılacak projelerin tek bir kişi için  riskli olduğu ve daha çok Turgut Reis Denizcilik A.Ş. gibi ortaklıkların düşünebileceği türden fırsatlar sunduğu yönünde.

Editör: TE Bilişim