Denizcilik sigorta sektörünün öncü firması OMNİ Limited'in kurucusu ve ODEK üyesi Korkut Omur'un konuk olduğu 13 Nisan tarihli oturumda uluslararası boyutlarıyla deniz sigortacılığı tartışıldı.

Özellikle genç kuşak armatörlerin yoğun ilgi gösterdiği geniş katılımlı toplantıda Omur, sektördeki tecrübesi çerçevesinde deniz sigortacılığının ülkelere göre farklılıklarına değindi. Dünya genelinde sayıları 30'a yaklaşan P&I kulüplerine Türkiye'den de bir kulübün eklenmesi yolunda geçmişte çalışmalar yapıldığını hatırlatan Omur, projenin hâlâ mümkün olduğunun altını çizdi. Armatörlerin desteklemesi halinde bir Türk P&I'nın kurulabileceğini ve başarılı olacağını belirten Omur, kuruluş için gerekli olan 10 milyon gross tonun Türk armatörleri tarafından rahatlıkla karşılanabileceğini belirtti. Korkut Omur, yüksek rakamlı poliçelerin oluşturacağı risk konusundaki bir soruya reasürans sistemi sayesinde olası Türk P&I'nın korunabileceğini belirtti.

ODEK'in Tuzla'daki kulüp binasında gerçekleştirilen toplantıda Somali açıklarında süregiden ticari gemileri önemli maddi zarara uğratan deniz korsanlığının sona erdirilememesi de konuşuldu. Korkut Omur, uluslararası güvenlik gücünün devriye gezmesine rağmen korsanlık faaliyetinin hala engellenememesine anlam veremediğini söyledi ve bu durumdan sigorta şirketlerinin faydalandığına dikkat çekti.

 

Editör: TE Bilişim