George Economou, Petrobras'tan ihale kazandı

DryShips'in kazandığı ihale borsa değerleriyle 630 milyon dolar olarak belirtiliyor. Anlaşma uyarınca halen Kuzey Denizi'nde offshore petrol araştırmasında kullanınan Ocean Rig, eylül ayından itibaren Karadeniz'e geçmek üzere yedeklenecek.
 
Dolar milyarderi Yunanlı armatör ve müteşebbis George Economou sahibi olduğu Dryships armatörlük şirketi ile offshore petrol araştırma ve üretim platformları şirketleri sahibi olarak Brezilyalı Petrobras'ın Karadeniz için açtığı ihalede Ocean Rig platformuyla 630 milyon dolarlık ihaleye imza attı.

Dünyanın en büyük ve en güçlü ultra derindeniz petrol araştırma platformu olarak bilinen Ocean Rig, Brezilyalı enerji grubu Leiv Eiriksson tarafından geçen sene dünyanın beşinci kuşak iki yarım batar offshore petrol araştırma platformundan biri olan Ocean Rig'in DryShips'e Karadeniz'de üç yıl süreyle petrol araştırması yapmak üzere devredilmişti.

Nasdaq'da kayıtlı olan şirketin yapmış olduğu bu anlaşma borsa değerleriyle 630 milyon dolar olarak belirtiliyor.

Anlaşma uyarınca halen Kuzey Denizi'nde offshore petrol araştırmasında kullanınan Ocean Rig, eylül ayından itibaren Karadeniz'e geçmek üzere yedeklenecek.

Günlük kirası 575,000 dolar olan Ocean Rig iki yıl süreyle Shell tarafından 476,000 ve 517,000 dolar'a kiralanmıştı.

DryShips'ten yapılan açıklamada Petrobras'la çok önemli bir işbirliği imkanı doğmuş olduğu belirtilerek, enerji şirketlerinin hala pazarda çok güçlü bir şekilde yeraldıkları ve yenmi deniz alanlarında petrol kaynaklarına ulaşmak üzere ileri teknolojilere başvurdukları işaret edildi.

Geçen sene DryShips, Güney Kore'nin Samsung Heavy Industries tersanesine 2011'de teslim almak üzere iki adet ultra derin deniz petrol araştırma platformu için daha 1 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı. Böylece ayni tersaneye verilmiş olan sipariş sayısı 6'ye yükseldiği belirtilen DryShips grubu NASDAQ'da DRYS.Economou ticaret simgesiyle yer alıyor
 
Sektörün öncülerinden

Yunanistan merkezli olan DryShips Inc., kuru dökmeyük gemilerinden oluşan güçlü filosuyla bu sektörde ön sıralarda yer alıyor.

Filosunda 54 kuru dökmeyük gemisi, 7 Capesize, 30 Panamax, 2 Supramax, ve 15 yeni inşa olmak üzere 4.7 milyon dwt'luk bir filoya hitap eden DryShips ayni zamanda Samsung Tersanesi'ne verdiği 6 adet UDW- Ultra derin deniz petrol araştırma platformunu 2011 sonuna kadar teslim alacak.
 
Yunanlı armatör George Economou, Brezilya'nın enerji devi Petrobras'la mükemmel bir ticari anlaşma tesis etti.

2004 yılında DryShips Inc. başkanı ve CEO'su olarak 27 yılı aşan dünya denizlerindeki deneyimlerin simgesi olan George Economou ,2005 yılında şirketi dünyanın ikinci büyük Panamax dökmeyük gemileri sahibi yapısında New York Nasdaq Borsası'na kaydettirdi.

1976 yılındaYunanlı armatörlük firması Thenamaris Ship Management‘de danışman olarak göreve başlayan George Economou 1981-1986 yıllarında New York'da Oceania Maritime Agency'de Danışman Mühendis olarak Genel Müdür unvanıyla çalıştı. 1991'de Cardiff Marine Inc. kuran George Economou Athens College'den sonra yüksek öğrenimini Boston'da Massachusetts Institute of Technology ‘da tamamladı. Forbes listesinde dünyanın sayılı dolar milyarderi olan müteşebbisler arasında yeralmaktadır.

Editör: TE Bilişim