İşgalci gemi Türkiye’de sökülüyor

O gemi Türkiye’de sökülüyor

Irak’ın işgalinde önemli rol oynayan İngiliz savaş gemisi buzdolabı olmak üzere Aliağa’da sökülmeye başlandı.

İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından 2.9 milyon sterline satılan gemi Aliağa merkezli Leyal tarafıdan geri dönüştürülecek.

2003 yılında Irak’ın işgali sırasında donanma kuvvetlerinin başını çeken devasa İngiliz savaş gemisi Arc Royal’in hurdaya çıkartıldıktan sonara Aliağa tersanesinde parçalanmasına başlandı. Geminin son anlarını İngiliz gazeteleri manşetten verdi. Gemi geri dönüşüm şirketi Leyal’in 80 kişilik ekibinin parçalara ayırmaya başladığı 22 bin tonluk geminin tüm parçalarının yeniden kullanılabilir hale getirmesinin yaklaşık 7 ay alacağı açıklandı. Arc Royal’in parçalanmasını yakından izleyen İngiliz gazetesi Daily Mail, bir grup İngiliz turistin tatillerine ara vererek gemiyi görmek için Aliağa’ya geldiğini ve bazı İngilizler’in bölgede yaşayan Türk arkadaşlarından gemiden parça alarak anı olarak saklanması için İngiltere’ye yollamalarını istediklerini yazdı.

BUZDOLABI OLACAK

Geminin parçalarının gelecekte buzdolabı ve mutfak eşyası yapımında kullanılacağı belirtilirken İngiliz Savunma Bakanlığı’nın gemiyi Leyal’e 2.9 milyon sterline sattığı açıklandı. 2010 bütçe kesintileri dahilinde hurdaya çıkartılmasına karar verilen geminin gece klübüne, casinoya hatta Devon açıklarına demirleyecek bir dalış klübüne çevrilmesi yönünde teklifler yapılmış ancak Savunma Bakanlığı bu tekliflerin tamamını reddetmişti.  210 metre uzunluğundaki gemi kullanımdayken 22 uçak taşıyabiliyordu. Gemi İngiltere’nin Bosna’ya yaptığı müdahale sırasında da kullanılmıştı.

ANA KRALİÇENİN GEMİSİ

Arc Royal, Ana Kraliçe Elizabeth Bowes-Lyon tarafından yaptırılan bir gemi olarak biliniyor. 210 metre uzunluğunda ve 22 bin ton ağırlığa sahip olan gemi Bosna ve Körfez savaşında yaptığı müdahalelerle biliniyor. Öte yandan geminin söküm işlemini gerçekleştiren Leyal şirketi daha önce İngiliz deniz donanmasıyla yaptığı işbirlikleriyle dikkat çekiyor. Daha önce İngiliz donanmasından emekli olan Cardiff, Newcastle, Glasgow, Exeter, Southampton, Nottingham, Fort George, Oakleaf ve Bayleaf adındaki gemileri söken şirketin, Arc Royal ile 10’dan fazla İngiliz gemisinin geri dönüşümünü tamamlamış olacak.

Editör: TE Bilişim