Nusret Mayın Gemisi Kadıköy'de sergileniyor
 
Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi'nin aslına sadık kalınarak yapılan inşaa edilen gemi, Kadıköy'de vatandaşların ziyaretine açıldı. 6 gün İstanbul'da kalacak olan gemiyi ziyarete gelen vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009'da inşa edilmeye başlanan ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38,8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi Kadıköy Limanı’nda sergileniyor. Önce görevliler tarafından basına tanıtılan Nusret Mayın Gemisi daha sonra vatandaşların ziyaretine açıldı. Geminin sergilendiğini duyan bazı vatandaşlar Nusret’i gezerek hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Geminin ziyarete açılmasıyla, Türk denizcilik tarihinin eşsiz bir sayfasını oluşturan Çanakkale Deniz Zaferi'ni başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm kesimlere tanıtmak amaçlanıyor. Geminin 4 Eylül’e kadar Kadıköy’de sergileneceği belirtildi. 

NUSRET MAYIN GEMİSİ HAKKINDA 

Nusret Mayın Gemisi'nin orijinalı 1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913'te Osmanlı Donanması'na katıldı. Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915'te Karanlık Liman'a döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955'e kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962'de sivil bahriyeye satıldı, 1990'da ise Mersin Limanı'nda battı. 

İstanbul'da, 1982'de Taşkızak Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkı'nda özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusret'in öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise Çanakkale Deniz Savaşı'nın tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla ziyaretçilere aktarılıyordu.
 
Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşları ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayımlanmış gazeteler sergileniyordu. Bu eski maket gemi kaldırılarak, 18 Mart 2011'de hizmete giren TCG Nusret ile tarihe saygı projesi gerçekleştirildi ve kahraman gemi ait olduğu sularda hizmet vermeye başladı
Editör: TE Bilişim