NUSRET-2015 Davet Tatbikatı

 Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Saros Körfezi'nde yapılacak tatbikat öncesi TCG Nusret Gemisi'nde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

 Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Polat: "Denizlerimizde halen özelikle Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma mayınlar mevcuttur. Bugüne kadar yaklaşık 200 mayın tespit edilmiştir. Bunlar zaman zaman operasyon yapılarak imha edilmektedir. Yaklaşık 100 yıldan beri su altında kaldıklarından dolayı herhangi bir tehlikeleri bulunmamaktadır"

ÇANAKKALE (AA) - Türkiye'nin ev sahipliğinde, NATO üyelerinden unsurlar ve çok sayıda ülkeden gözlemcilerin katılımıyla Saros Körfezi'nde düzenlenen NUSRET-2015 Davet Tatbikatı'nın tanıtım toplantısı yapıldı. Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, TCG Nusret Gemisi'ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından organize edilen tatbikatta, dost ve müttefik ülkeler ile ulusların karşılıklı çalışılabilirliği ve deneyimlerinin paylaşılmasının amaçlandığını söyledi.

Denizlerde halen özelikle Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma mayınlar bulunduğunu belirten Polat, "Bugüne kadar yaklaşık 200 mayın tespit edilmiştir. Bunlar zaman zaman operasyon yapılarak imha edilmektedir. Yaklaşık 100 yıldan beri su altında kaldıklarından dolayı herhangi bir tehlikeleri bulunmamaktadır. Bununla beraber denizlerimizin emniyeti, daha iyi kullandırtılması maksadıyla biz bu mayınları zaman zaman tespit edip imhasını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Polat, Mayın Filosunun asli görevinin Deniz Kuvvetlerinin mayın harbi ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu, esas faaliyetlerinin çoğunu barış döneminde yaptığını dile getirdi.

Filonun çalışmalarıyla savaş gemileri ile ticari gemiler ve balıkçıların deniz rotalarının açık tutulduğunu kaydeden Polat, "Bilhassa arama kurtarma faaliyetlerine iştirak edilerek, önceki yıllarda örneğin Karadeniz'de batmış bir geminin bulunması, Marmara Denizi'nde kaybolan bir deniz bisikletinin araştırılması ve Ege Denizi'nde kaybolan bir uçağın aranması faaliyetlerinde bulunmuştur" dedi. Deniz Kurmay Binbaşı Akın Alkan ve Deniz Binbaşı Cüneyt Talayman ise tatbikatta yer alan ya da gözlemci gönderen ülkelerin temsilcilerine tatbikat hakkında bilgi verdi. Toplantıya, Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ayhan Gedik, Mayın Harbi Harekat Merkezi Başkanı Deniz Kıdemli Albay Hakan Taşkıran, 1'inci Arama Tarama Filotillası Deniz Kurmay Albay Zafer Gülbahar katıldı.

 NUSRET-2015 Davet Tatbikatı

Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer ve uçar birlikleri, NATO üyesi ülkelerden unsurlar ve çok sayıda ülkeden gözlemcilerin katılımıyla 27 Ekim'e kadar sürecek tatbikat ile birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek hedefleniyor. Tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığından gemiler, uçaklar ve helikopter ile su altı savunma görev timi, Bulgaristan Romanya ve Yunanistan'dan mayın avlama tarama gemisi, Romanya ve Yunanistan'dan patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri ve ABD'den insansız su altı aracı timinin yanı sıra Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Katar, Kore Cumhuriyeti, Pakistan, Romanya ve Türkmenistan'dan gözlemci ve karargah subayları katılacak.

NUSRET-2015 Davet Tatbikatı kapsamında, havadan ve su üstü gemileriyle mayın dökülerek kirletilmiş saha ve kanallar mayın avlama tarama gemileri, mayın harbi dalgıçları ve patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri tarafından mayın karşı tedbirleri harekatı icra edilerek, temizlenecek. TCG SARUCABEY gemisinde Mayın Filosu Komutanlığınca teşkil edilecek Mayın Harbi Harekat Merkezi tarafından sevk ve idare edilecek. Mayın döküş ve mayın karşı tedbirlerini içeren 3 safhada icra edilecek tatbikatın, birinci safhası liman eğitimleri ile hava ve su üstü unsurları tarafından icra edilecek mayın döküş harekatını içeriyor.

Mayın karşı tedbirleri harekatının icra edileceği ikinci safhada ise dökülen mayınlar, mayın avlama gemilerince sonarlar vasıtasıyla tespit edilecek, patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı cihazları tarafından teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek. Mayın tarama gemileri tarafından icra edilecek tarama harekatıyla satha çıkarılarak toplanacak. Etkinliklerin üçüncü aşaması kapsamında 27 Ekim'de tatbikat sonu kritiği yapılacak ve Çanakkale'de liman ziyaretinde bulunulacak.

Editör: TE Bilişim