Nusrat NATO gemilerini batıracaktı
 
Boğazlardan Karadeniz’e geçiş yapan ABD ve NATO gemileri büyük tehlike atlatmış. Nasıl mı? İşte inanılmaz öykü.


İçinde Amerikan gemilerinin de bulunduğu bir grup NATO gemisinin Gürcistan’a yardım götürmek için Rusya’nın yoğun tepkisine rağmen, boğazlardan geçişi dünyada büyük olay olmuş, Türkiye’de de tartışma yaratmıştı. Tartışmalara rağmen Amerikan askeri gemileri boğazları geçerek Gürcistan’a gitti ve yine boğazları kullanarak bugün de geri döndü.

NATO gemilerinin  bu geçişleri sırasında herhangi bir sorun yaşamamalarına rağmen aslında büyük bir tehlike atlattıkları ortaya çıktı. Tehlikenin adı ise Çanakkale’yi dünyaya geçilmez kılan tarihi mayın gemimiz Nusrat idi…

Nusrat gemisinin Çanakkale savaşı sırasında boğaza döşediği 23 mayından ikisi bugün Kabatepe Limanı açıklarında tesadüfen bulundu. Mayınlardan biri SAT komandoları tarafından patlatıldı, diğeri ise incelemeye alındı.

SAT KOMANDOLARI BULDU

Çanakkale Savaşları’nda kullanılan H-2 türü 2 adet mayın Sualtı Savunma Komandoları’nı alarma geçirdi. Kabatepe Limanı girişindeki 2 mayından biri su yüzeyine çıkarılırken, diğeri ise fünye ile patlatıldı.
 
Gelibolu Yarımadası’nda Kabatepe Limanı’nın girişindeki kuzey fenerinin 100 metre açığında 12 metre derinlikte ve batı fenerinin de yaklaşık 300 metre ilerisinde 15 metre derinlikte bölgede dalış yapan balık adamlar tarafından bulunan 2 tarihi mayın SAS Komandoları tarafından etkisiz hale getirildi. Bölgede dalış yapan balık adamların fark ettiği iki mayın üzerlerine şamandıra bağlanarak yer tespiti kerterezlendi. Mayınlar hakkında önce Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı’na bilgi verildi. Ardından da askeri yetkililer, durumu SAS Komutanlığı’na iletti.

İstanbul’dan gelen 8 kişilik uzman ekip Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler ile birlikte ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirdi. Kabatepe Limanı’nın girişindeki batı feneri açıklarında bulunan ilk mayının sadece dış kovanının sağlam kaldığı anlaşıldı. Bunun üzerine SAS komandoları mayını incelenmek üzere su yüzeyine çıkarttı. Limanın kuzey feneri açığındaki ikinci mayın ise halen işlevini korur durumda olduğundan bulunduğu yerde etkisiz hale getirildi. SAS komandolar öğle saat 12.00’de başlattıkları imha operasyonunu 15.30’da tamamladı. Büyük bir titizlikle mayının bulunduğu bölgeye 5 ayrı dalış yapan SAS ekibi saatler 15.25’i gösterirken imha için gerekli patlayıcıları mayının üzerine döşedi. Ardından da saniyeli fünye düzeneği kullanılarak mayın patlatıldı. Patlamanın etkisiyle deniz yüzeyi önce kabardı. 12 metre derinlikte gerçekleşen patlamanın etkisiyle deniz suyu yaklaşık 40 metre yükseldi.
 
ÇANAKKALE SAVAŞILARI’NDAN KALDI

SAS komandoları bulunan her iki mayınında yapılan inceleme sonunda Türk askerinin kullandığını türden olduğunu belirledi. H-2 diye adlandırılan, üzerinde 4 ayrı fünye çıkıntısı bulunduğu için boynuzlu mayın da denilen mühimmatın 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Savaşları’nda Nusrat Mayın gemisinin boğazı döşediği tür mayınlardan olması ihtimali ağırlaştı. Askeri yetkililer geçtiğimiz yıllarda yine Çanakkale Savaşları’ndan kalma Nusrat’ın döşediği iki mayını benzer operasyonla etkisiz hale getirilmişti. Mayınlardan biri Kepez açıklarında diğeri ise Havuzlar önünde bulunmuştu.
 
Çanakkale Boğazı’nda Nusrat mayın gemisinin bir hat şeklinde döşediği 23 mayın tarihe geçmişti. Kabatepe Limanı açıklarında bulunan 2 mayının aynı tür özellikleri taşıyor olması, akla mayınların boğazın şiddetli akıntısıyla Ege Denizi’ne, sonra da Saros Körfezi’ne sürüklenmiş olabileceği ihtimalini getiriyor. (dha)

Kaynak:hurriyet.com.tr

 

Editör: TE Bilişim