Nükleer santral nereye kurulacak

Takvim gazetesinin haberine göre, aylardır tartışılan nükleer santrallerin nerelerde ve hangi kriterler göz önüne alınarak yapılacağı açıklandı.

Nükleer santrallar nerelere kurulacak, bununla ilgili araştırmalar yapıldı. İşte herkesten gizlenen nükleer santral kurulacak yerler.

Ankara-Nallıhan (Sarıyar Barajı yanında)
Beyşehir-Seydişehir
Akçakoca-Ereğli
Kırklareli-İğneada
Kırıkkale-Nevşehir arası
Mersin-Akkuyu ve Sinop

Sinop açıklandı
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, gizli raporu geçtiğimiz aylarla ele aldı. Belirlenen yedi yerden Mersin Akkuyu biliniyordu. Sinop ilinin ise açıklanmasına karar verilmişti. Diğerleri gizli tutulacak. Eğer yeni nükleer santral kararları alınırsa, bu açıklanmayan yerlere kurulacak. Türkiye'nin 2020 yılı enerji raporları, nükleer santral raporlarına paralel değerlendirildi.

2020 yılında büyük enerji açığa olacak. Bunun yüzde 50'sini kapatmak için Sinop'ta 3 adet reaktörlü nükleer santral kurulacak. Bu santral 4 bin 500 megavat gücünde olacak ve bin kişi çalışacak. Bir reaktör 2.5 milyar dolara mal olacak. Sinop, nükleer santral bölgesi bir ada gibi özel planlandı. Sinop ile Ankara Nallıhan beraber ele alındı. Sinop kararı olmasa, Ankara Nallıhan olacaktı. Nallıhan'daki Sarıyar Barajı yanında santral olacaktı. Mersin Akkuyu'da da bin megavat gücünde nükleer santral kurulacak.

Bazı örnekler
Bir kilo kömürden 3 kilovat saat,
Bir kilo petrolden 4.5 kilovat saat,
Bir kilo uranyumdan 50 bin kilovat saat enerji üretimi yapılıyor.
Nükleer santral kurulacak yerler, 43 kritere göre belirlendi. En önemli özellik su. 2012 yılında ilk nükleer reaktörün devreye girmesi planlanıyor. Dünyada 443 nükleer santral var. Atatürk Barajı'nın 2400 megavat gücünde olduğu biliniyor.

Sıkıntı var
2009 yılında Türkiye'de elektrik kesintilerinin başlayacağı iddia ediliyor. Hükümet, enerji açığını kapatmak için nükleer santral kararı alırken, CHP ve DSP, Nükleer Santral Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Türkiye, enerji sıkıntısı ile çevrecilerin arasında kalmış görünüyor. Termik, doğalgaz, hidroelektrik santrallarının elektrik tüketimini karşılaması mümkün görünmüyor. Nükleer santral kavgası büyük bir hızla devam edeceğe benziyor.

Takvim

Editör: TE Bilişim