NUH TUFANI'NIN İZİNDE KARADENİZ'E YOLCULUK

Amerikalı, İsrailli ve Türk bilim adamları Marmara ve Karadeniz'de yaptıkları araştırmayla kutsal kitaplarda ve antik söylencelerde Nuh Tufanı olarak yer alan jeolojik dönüşümün izlerini arıyor.

İsrail Hayfa Üniversitesi Recanati Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Yossi Mart, New York Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. William Ryan ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Namık Çağatay, 19 Temmuz'dan bu yana Marmara'da çalışmalara devam ediyor. Uzmanlar gemideki arıza nedeniyle bir süre ara verdikleri çalışmanın ikinci bölümünde günümüzden binlerce yıl önce bir tatlı su gölü olan Karadeniz'e açılacak ve tufanın bulgularını toplayacak.

Bilim adamları, tatlı ve tuzlu su bağlantılarını haritalandırmayı ve deniz tabanındaki katmanlardan örnek toplamayı amaçlıyor. Ayrıca günümüzden 7 bin ila 12 bin yıl önce Marmara Denizi'nin seviyesinin ne Betpark olduğunu bulmayı hedefliyor. Daha da önemlisi buzul çağının sonunda okyanus sisteminden ayrı yarı tropik bir göl olan Karadeniz'in su seviyesindeki değişimin nasıl yaşandığını tespit etmeyi amaçlıyor.

Deprem yorumu

Çalışmalar sırasında sismik verileri de değerlendiren Prof. Dr. Ryan, İstanbul'daki olası bir depremle ilgili şu bilgileri veriyor: 'Aslında depremden çok sarsıntının büyüklüğü önemli. Fay ne kadar uzun olursa o kadar çok enerji açığa çıkıyor. Bu yüzden depremde kırılan parçanın büyüklüğü önemli. Çekmece'de incelemelerde bulunurken başka yerde olmayan türde oluşumlara rastladık. Buradaki farklılıklar nedeniyle deprem olursa tek parçalı kırılma olmayacağını söyleyebilirim.'

ABD'li bilim adamı Robert Ballard, Karadeniz'de aynı konuda sansasyonel bir araştırma yapmış, ancak çalışma bilinenlere yeni bir şey ekleyememişti.

Kaynak: Süleyman Arıoğlu-Akşam Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim