Deniz ürünlerinde Norveçli ve Türk yatırımcılar İstanbul’da bir araya geldi

”Umut Verici Bir Gelecek İçin”

İstanbul’da 7 Kasım 2013 Perşembe günü, açılışını Norveç Kralı V. Harald’ın yaptığı ”Türkiye – Norveç İşbirliği Forumu – Deniz Ürünleri Semineri – 2013”  seminerinde, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bir konuşma yaptı. Seminerde her iki ülkeden sektör temsilcileri , ”Norveç Deniz Ürünleri için Türkiye Pazarı: Umut Verici Bir Gelecek” başlığı altında görüşlerini paylaşıp yeni işbirliği imkanlarını ele aldılar...

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi tarafından, İstanbul Çırağan Sarayı Kempinski Otel’inde düzenlenen Seminer,  Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Norveç Kralı V. Harald’ın açışıyla başladı.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Bölge Müdürü Maria Kivijärvi Heggen tarafından yönetilen seminerde, Norveç ve Türk devleti adına açılış konuşmalarının ve Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Genel Müdürü Terje E. Martinussen giriş konuşmasının ardından, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Bayram Sertkaya, ”Türkiye’nin su ürünleri ithalat uygulamaları”nı anlattı. CA Mordal Consulting’den Christen Mordal’ın ”Norveç Deniz Ürünleri için Türkiye pazarı” ve Alfarm Alarko-Leröy Genel Müdürü Bülent Işık’ın ”Türkiye’de balık ve deni ürünleri: Modern perakendecilikte yeni taleplerin karşılanması” başlıklı sunumlarının ardından, Grup Sagun Yönetim Kurulu Üyesi Oğulcan Sagun, ”Türkiye’de Norveç Uskumrusu için fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar”, GIEK CEO’su Erica Blakstad da ”Kredi sigortası: Norveç ve Türkiye arasındaki deniz ürünleri ticaretinde bir varlık” konularını ele aldılar. Seminer Martinussen’in konuşmasıyla sona erdi.

Innovation Norway: ”Türkiye yabancı yatırımcılar için cazip ülke”

Norveç’ten Türkiye’ye devlet başkanı seviyesinde gerçekleşen ilk ziyarette, iş dünyasının katılımının gerçekleştiği seminerleri organize eden kuruluşlardan Innovation Norway’in ülke yöneticisi Kristianne Storehaug, tüm katılımcılara hitaben şunları söyledi:

“Farklı seminer programlarımız, yeni bağlantılar ve fırsatlar sunma, bilgilenme ve mevcut ilişkileri derinleştirmeleri için değişik tecrübelere sahip yatırımcılarımızı bir araya getiriyor, işbirliği imkanlarını genişletiyor.  Bugün Türkiye, yabancı yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri konumunda. Birçok sektörde rekabetçi iş gücü, büyüyen ve gelişen pazarıyla öne çıkıyor. Ortadoğu coğrafyasındaki merkezi konumu ve istikrarlı yönetimiyle dikkat çekiyor.

Yeni ortaklık ve işbirliklerinde, pazarlama faaliyetlerinde, stratejilerin belirlenmesi ve pazar fırsatlarının analiz edilmesinde her iki ülkedeki iş kültürünü tanıyan Innovation Norway ekibi olarak sizlere destek olmak isteriz.”

Somon, uskumru ve kömürbalığı ihracatı 500 milyon Norveç Kronu

İki ülkeden temsilcileri bir araya getiren Deniz Ürünleri Semineri, temel olarak Türkiye’deki pazarın daha fazla nasıl geliştirilebileceği konusuna odaklandı. Norveç deniz ürünlerinin satışı son yıllarda önemli bir artış gösterdi ancak ülkemizde büyük bir potansiyel mevcut. Ticarette Norveç’ten gelen somon, uskumru ve kömürbalığı temel ürünleri oluşturuyor ve 500 milyon Norveç Kronu bir ihracat hacmine ulaşılmış durumda. Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik büyümesi özellikle orta sınıfın alım gücünü artırdı ve Norveç somonuna dönük fırsatlar da buna paralel olarak artış gösterdi. Norveç, EFTA üyesi olduğu için deniz ürünlerinde Türkiye’yle gümrükten muaf serbest ticaret anlaşmasına tabi. Seminer’de Norveç delegesini temsilen ihracatçılar ve üreticiler yer alırken, Türkiye tarafında perakendecilerin yanı sıra otel, restoran ve catering kurululşlarından temsilciler de yer aldı.

 

 

Editör: TE Bilişim