Norveçli somon devi, büyük iddialarla geldi

Türkiye pazarına giren Marine Harvest, Türkiye'deki kişi başına 100 gram olan somon tüketimini 10 kilograma çıkarmayı hedefliyor.

Dünyanın 24 ülkesinde ofisi bulunan Marine Harvest, Türkiye’de ilk satış ofisini açtı. Ürettiği somonlar 60’tan fazla ülkede tüketilen Marine Harvest’in Türkiye’deki ilk yıl hedefi 55 milyon TL ciroya ulaşmak.

2014 yılında 414 bin ton somon üreten firma, toplamda 3.4 milyar dolar ciro yaptı. Deniz çiftliklerinde üretim yapan firmanın Norveç, İrlanda gibi 6 ülkede üretim tesisi bulunuyor. Dünya çapında çiftlik somonu talebinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, “Bizim işimiz bu talebi karşılamak. Dolayısıyla bugün Türkiye’de satış ofisimizi açmak benim için büyük mutluluk” dedi.

Norveçli Marine Harvest'in Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, “Hedefimiz önce Türkiye’de pazar lideri olmak, ardından da kişi başına yıllık 100 gram olan somon tüketimini 10 kilograma çıkarmak. Türkiye’de sadece ithal ettiğimiz somonu satmayacağız, işleme, ürün geliştirme ve katma değerli ürün üretme çalışmaları da yapacağız” dedi.

Pazar daha hızlı büyüyecek

Dünyanın en büyük Atlantik somonu üreticisi Marine Harvest, 1965 yılında Norveç’in Bergen şehrinde faaliyete başladı. Somon üretimini Norveç, İrlanda, İskoçya, Şili, Kanada ve Faroe Adaları’ndaki deniz çiftliklerinde gerçekleştiren Marine Harvest’ın dünyanın 24 ülkesinde ofisi, 10 bin 600 çalışanı bulunuyor.

Ürettiği somonlar dünyada 60’tan fazla ülkede tüketilen Marine Harvest’ın hisseleri Oslo Borsası (OSE) ve New York Borsa- sı’nda (NYSE) işlem görüyor. 2013 yılında 343 bin 800 ton somon üretip 2,8 milyar dolar ciro elde eden Marine Harvest, 2014 yılında üreteceği 414 bin ton somondan 3,4 milyar dolar ciro bekliyor. Daha önce de Türkiye’de ürünleri satılan Marine Harvest, bu kez pazara doğrudan kendi ofisi ile giriyor.

Türkiye’de faaliyet göstermeyi uzun süredir arzu ettiklerini ifade eden Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Leroy, “Dünya çapında çiflik somonu talebinin her geçen gün arttığını görüyoruz ve bizim işimiz bu talebi karşılamak. Türkiye’de somon pazarının göreceli olarak kısa bir tarihi var. Ancak 1990’larda Alarko, Karadeniz’de çiftçilik yapmayı denediğinde pazar iyi bir büyüme yakaladı. Biz de Türkiye somon pazarının hala iyi bir potansiyeli olduğuna ve gelecek yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz" dedi.

Marine Harvest Türkiye Genel Müdürü Bülent Işık da Türkiye’nin yıllık taze somon balığı ithalatının yaklaşık 7 bin 500 ton olduğunu belirterek, 2015 yılı ithalat hedefl erinin 3 bin 600 ton, ciro hedefilerinin de 55 milyon TL olduğunu açıkladı.

Mavi Devrim’e liderlik ediyoruz

150 fabrika kurdu Üçte biri suyla kaplı yeryüzünde, dünyanın ihtiyacı olan gıdanın sadece yüzde 2’sinin okyanustan karşılandığını söyleyen Marina Harvest'in Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, şunlarını ekledi: “Dünyanın hızla artan nüfusunu besleyebilmek için bu durum değişmek zorunda. Bizde araştırma ve geliştirmeye yaptığımız yatırımla su ürünleri alanını geliştiriyor ve Mavi Devrim’e liderlik ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim