Norveç ve Türkiye, Denizcilikte İşbirliğini Güçlendiren Forum’da Buluştu

Norveç’ten Türkiye’ye devlet başkanlığı düzeyinde gerçekleşen ilk ve tarihi ziyaret kapsamında, Norveç Kraliyet Büyükelçiliği ve Innovation Norway tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Denizcilik Semineri, 7 Kasım Perşembe günü İstanbul Çırağan Sarayı Kempinski Otel’de gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Norveç Gemi Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Norveç Uzmanlık Merkezi - Denizcilik tarafından da desteklenen Seminer, iki ülke arasında denizcilik alanındaki köklü ve zengin ilişkileri daha da ileri taşımak amacıyla güncel konuları masaya yatırdı. Köklü geçmiş, yeni olanaklar Türkiye ve Norveç, denizcilik endüstrisinde uzun bir geçmişe sahipler. Son yıllarda endüstri Doğu ülkelerinden gelen yoğun bir rekabetle karşılaşıyor. Bu rekabete rağmen Türk ve Norveçli yatırımcılar her iki tarafın lehine yeni işbirliği sahaları ve ortaklıklar geliştirmenin yollarını arıyor. Firmalar, küçük deniz yolculuğu ve balıkçılık teknelerinin yanı sıra, yeni bir alan olarak offshore tedarik gemilerine dönük olarak da deneyimlerini paylaşıyor, işbirliği imkanlarını masaya yatırıyorlar.

Çırağan’daki toplantıda, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Kaptanoğlu Holding’ten Şadan Kaptanoğlu, Jotun Boyaları yöneticisi Şükrü Ergün, Norveçli Girişimçiler Konfedarasyonu’ndan Petter Haas Brubakk, TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel ve Det Norske Veritas CEO’su Henrik Madsen’in açılış konuşmalarının ardından, “Norveç ile Türkiye arasında Denizcilik konusunda devam ettirilebilir bir işbirliği nasıl geliştirilebilir, güçlendirilebilir” başlıklı toplantı gerçekleştirildi. Seminerde Norveç tarafından, gemi tasarımı ve gemi inşası gibi sektörlerin yanı sıra hizmet odaklı şirketlerden de katılımcılarla 30 temsilci yer alırken, evsahipliğini yapan Türkiye tarafında, gemi sahipleri, gemi inşacıları ve gemicilikle ilgili kuruluşlardan 180 kişilik geniş bir katılım gerçekleşti.

 

 

Editör: TE Bilişim