Norveç-Türk Denizcilik Forumu yapıldı

Ana konu başlıklarının Denizcilik sektöründeki son gelişmeler: ‘Kısa mesafe deniz taşımacılığı, gemi inşa sanayi ve denizcilik finansmanı’ olduğu Türk-Norveç Denizcilik Forumu, İstanbul Hyatt Regency Otelinde dün yapıldı.

Foruma katılanlar arasında Norveç Veliaht Kralı Haakon, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Ulaştırma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Elisabeth Waalas, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, IMEAK DTO Genel Sekreteri Murat Tuncer, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal ve Türk-Norveç denizcilik çevrelerinden davetlilerden oluşan geniş katılımcı kitlesi bulunuyordu.

Oturum yöneticiliğini DTO Yönetim Kurulu Üyesi Şadan kaptanoğlu ve Jotun Boyaları Türkiye Genel Müdürü Şükrü Ergün'ün yaptığı forumda açılış konuşmasını Norveç Veliaht Prensi Haakon yaptı.

Haakon, yaptığı kısa konuşmada denizi ticaret ve keşif aracı olarak kullandıklarını söyledi. Türkiye ve Norveç'in ortak yanlarından birisinin de denize önem vermeleri olduğuna değinen veliaht prens, Türk Gemi İnşa mühendislerinin başarısını övdü.

Naiboğlu: "2013 yılına kadar sıkıntı sürebilir"

Konuklara hitaben bir konuşma yapan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ise, "Denizcilik sektöründeki küresel ekonomik büyüme, geçtiğimiz yıl beklediğimizden daha büyük bir ivme kazanarak, tarihteki en güçlü kuruyük piyasasının oluşumuna imkan verdi.  Denizcilik piysasının diğer sektörleri de genellikle sahiplerine büyük karlar sağladı." dedi. Naiboğlu, şöyle devam etti.

"Tersaneler, 2011-2012 yılına kadar uzanan siparişlerle dünya gemi inşa kapasitesini oldukça yükseltti. Yeni inşalara olan bu yüksek talep sonucunda fiyatlar da gemi inşa piyasasına girişleri daha da çekici hale getirdi. Fiyatlar belirgin şekilde yükseldi. Tersaneler bu piyasa fırsatına tesislerini büyüterek yeni bakir alanlara yatırım yaparak ve inşa kapasitelerini arttırmak amacıyla kimi bakım onarım işlerinden gemi inşa işlerine yönelmek şeklinde tepki vermişlerdir. 5 Yıllık sürekli ekonomik büyümenin ardından 2008 yılının 2. Yarısında ABD kaynaklı krizle başlayan bir yavaşlama olduğu görülüyor. Dünyada en iyi ihtimalle 2013 yılına kadar geçen seneki gibi bir ekonomik faaliyet hızının yakalanamayacağı öngörülmektedir. Bu durum global ekonomik büyümenin çok da parlak olmadığı bu dönemde piyasaların büyüyen filo oranını nasıl hazmedeceği sorusunu akla getirmektedir.  Çelik ve enerji fiyatlarının görülmemiş bir hızla yükselmesi ve iş sahiplerinin işlerini duraksatması ile gemi inşa siparişleri de düşüş eğilimine girmiştir.  Talebin düşmesi ihtimali henüz tersaneler için sorun teşkil etmemekle birlikte, taleplerin 2011 ve sonrası için artmaması durumunda sorun teşkil etmeye başlıyacağı aşikardır. Türk gemi inşa sektörü 2002 yılından itibaren gerçekleştirilen güçlü ekonomik büyümeden önemli ölçüde pay almış, ve dünyadaki yeni gemi inşa piyasasında payını arttırmıştır. İhracatımız %200 oranında artarak 2007 yılında 107 milyar dolara ulaşmış ve taşımacılığın %87’si deniz yoluyla gerçekleştirilmiştir. 2002-2007 yılları arasında limanlarımızın yük hacmi %67 artarak 133 milyon tondan 222 milyon tona yükselmiştir. Artan ticaret sayesinde donatanlarımız filolarını büyüterek  muazzam yatırımlar yapmışlar ve Türk gemi inşa sektörü de imkanlarını modernize ederek büyük ilerlemeler sağlamıştır. Ülkemizin filosu, 15 milyon DWT’a yükselmiştir, Türk Bayraklı ve Yabancı bayraklı Türk gemisi olarak .  2008 yılı itibariyle dünyada 17. Sırada yer aldık. Ayrıca son zamanlarda denizcilik camiasında armatörlük ve gemi inşa faaliyetlerinde birleşme eğilimleri de gözlenmektedir."

"Türkiye Cumhuriyeti bütün temel IMO sözleşmelerine Karadeniz ve Akdeniz memorandumlarına aktif katılımcıdır." diyen Denizcilik Müsteşarı Naiboğlu, "Türk Hükümeti, gemi inşa sektörünü ana ihracat sektörleri arasına alarak Türkiye Tersaneler Master Planı çerçevesinde yatırımlara hız verdi. Böylece gemi inşa sektörümüz hızla büyümektedir. Bu arada yabancı şirketler için de önemli fırsatlar doğmaktadır. Norveç şirketleri de bunlar arasındadır." diye devam etti.

"Gemi inşada daha sofistike olmalıyız"

Müsteşar Naiboğlu, Gemi inşa sektörümüzün küçük kimyasal tanker inşasındaki uzmanlığı genel kabul gördüğünü söyleyerek, ancak bazı ülkelerin tersaneleri küçük LPG ve çimento taşıyıcıları gibi daha sofistike gemilerin yapımına geçme çabası içinde olduklarına dikkat çekti. Biz rekabetçi bir gemi inşa sektörünün yalnızca düşük işgücü maliyetlerine dayanmadığına inandıklarını söyleyen Naiboğlu; şöyle devam etti:

"Tecrübeler göstermiştir ki tersaneler üretkenliklerini geliştirmek ve rekabet gücünü ellerinde tutmak için ayrıca yeni teknolojilere de ihtiyaç duyarlar. Türk Gemi İnşasının başarısı geleneksel Tuzla bölgesi dışında Yalova, Ereğli, Samsun Trabzon gibi bölgelerde Adana ve İskenderun Körfezi gibi bölgelerde yeni yatırımcıları da cezp etmiştir. Türkiye’de yeni tersaneler kurulmuş olmasına ve mevcut tersanelerde yeni yatırımlar gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, Pazar doyuma ulaşmaktan uzak olup işe yeni başlayanlar dahi sipariş defterlerini 2012 yılına kadar doldurabilmektedirler. Ancak bu son kriz bu siparişleri önemli ölçüde etkilemiştir."

Naiboğlu, "Umarım ki, buradaki Denizcilik Forumu toplantısı verimli sonuçlanır, ve Türk Denizcilik Sektörünün dinamik gelişimini Norveçli misafirlerimize sunma imkanı verir." diyerek sözlerini tamamladı.

Kalkavan: "Arzı durdurmazsak güneşli günleri geç görürüz"

Türk-Norveç Denizcilik Forumunda aralarında Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve Norveç Veliaht Prensi Haakon’un da bulunduğu konuklara İngilizce hitap eden DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin kalkavan, denizcilik sektöründe gerek navlunlarda gerekse gemi inşada yaşanmakta olan krize dikkat çekti. Kalkavan, “Bana kötümser diyebilirsiniz. Evet söylediklerim kötümser şeyler olabilir ama hepsi de gerçek” dedi.  Kalkavan, piyasaya gemi arzının hemen durdurulması gerektiğini belirtti, “Eğer bunu yapmazsak içinde bulunduğumuz karanlığa güneşin doğması çok gecikebilir” diye konuştu. 

6 Kasım tarihinde Türk Gemi İnşa sanayinin elinde toplamda 600’den fazla gemi siparişi bulunduğuna değinen Kalkavan, ancak bu tarihten sonra siparişlerde 120 adet iptal veya erteleme görüldüğünü bildirdi. İki gün önce iptal ve ertelemelerin 161’e çıktığını öğrendiğini söyleyen Kalkavan, birisi 2 adet LPG  tanker ve birisi de Hollanda’ya yapılacak 6 adet yolcu gemisi gövdesi olmak üzere ancak iki sipariş aldıklarını söyledi.  Kalkavan, şimdi işleri zorlamak değil çok dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Norveç’e oranla daha genç bir nüfusa sahip olduğuna değinen Kalkavan, bu anlamda Norveç ve Türkiye’nin imkanlarını birleştirebileceğini belirtti.

Kalkavan, piyasaya gemi arzının durdurulması gerektiğini belirtti.

Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı konuşmasını yaparken.

Denizcilik Müsteşarı Hasan naiboğlu konuklara hitap etti.

Forumu DTO Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu yönetti. Şadan Hanım düzgün İngilizcesi ile de dikkat çekti.

Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başk. Yard. Cahit İstikbal, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Mardaş Genel Müdürü Galip Kendigelen

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli

Verilen arada DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, IMPA Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal ile uzun  süre sohbet etti.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İnebolu Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Karavelioğlu

Oturumu yönettiler...

Editör: TE Bilişim