Mısır'ın Nil Deltası Sulara Gömülebilir
 
Küresel ısınma nedeniyle kutupların erimesi devam ederse, Mısır'daki Nil deltası sular altında kalacak.

Kutuplardaki buzulların erimesi ile deniz seviyesinde yaşanabilecek muhtemel bir yükselme, Mısır'ın Nil deltasının önemli bir bölümünü sular altında bırakacak. Deniz seviyesinde bulunan delta, Mısır nüfusunun önemli bir bölümünü barındırıyor. Suların yükselmesi halinde milyonlarca insan göç etmek zorunda kalacak. 

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) gözetiminde yapılan bir toplantıda sunulan rapora göre, Mısır dünyanın en riskli bölgeleri arasında yer alıyor. Süveyş Kanalı'nın etrafı topraklarla yükseltilse de, suların yükselmesi halinde kanalın çevresindeki pek çok yerleşim birimi ve dünyanın en verimli tarım arazileri sular altında kalacak.

Mısır tarım arazilerinin yüzde 25'ini kapsayan bölgede Port Fuad, Kantara, Dimyatta, Rosetta, Damanhur, Ebukir gibi yerler küresel ısınmadan etkilenecek.

Nil Nehri, yüzde 96'sı çöllerle kaplı olan Mısır topraklarının yüzde 4'üne can veriyor. 80 milyonluk nüfusun yüzde 96'sından fazlası da Sudan sınırından kuzeyde Akdeniz'e kadar uzanan Nil boyunca yaşıyor.

Dünyanın en uzun nehirlerinden birisi olan Nil, İngiliz sömürge döneminde yapılan anlaşmalarla Mısır ve Sudan tarafından kullanılabiliyor. 9 ülkeden geçerek Akdeniz'e dökülen Nil sularının yüzde 18'ini Sudan'ın, yüzde 82'sini de Mısır'ın kullanma hakkı var. Ancak Nil'e kaynaklık eden ülkelerle, Nil'in geçtiği diğer ülkeler, sömürge dönemi anlaşmalarının geçerli olamayacağını, dolayısıyla Nil sularından faydalanmak istediklerini belirtiyor.

haberler.com

Editör: TE Bilişim