Nemrut Koyunda Tatbikatlar Başladı
 
5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde; T.C. Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilen UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti. Acil Müdahale Teşkilatı Koordinatörlüğünde, Nemrut Körfezinde faaliyet gösteren Liman İşletmeleri ve Nakliyecilik Sanayi Ticaret A.Ş., BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş., İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş., NEMPORT Limanı A.Ş. Kıyı Tesisleri adına 03.10.2012 tarihinde deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. İlgili mevzuat gereği, söz konusu tatbikatların kıyı tesisleri tarafından 6 ayda en az bir kez icra edilmesi zorunludur.

Tatbikatın masabaşı, planlama ve koordinasyon safhası UZMAR ve Liman İşletmeleri ve Nakliyecilik Sanayi Ticaret A.Ş., BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş., İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş., NEMPORT Limanı A.Ş. Yetkililerinin BATIÇİM Limanı idari binasındaki toplantı salonunda bir araya gelmesiyle 02.10.2012 (tatbikattan bir gün önce) tarihinde gerçekleştirildi.

Tatbikat, UZMAR Gn. Müd. Yard. Kapt. Murat YILMAZEL’in Genel Koordinatörlüğü ve Baş Kılavuz Kapt. Mehmet TOGAY ile Kılavuz Kapt. Barbaros ERGEZGİN’in operasyonel liderliğinde icra edilip yaklaşık 2 saatte tamamlandı. Tatbikatta, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Aliağa Liman Başkanlığı ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de hazır bulundu. Tatbikata katılım sağlayan gözlemciler gerçekleştirilen tatbikat faaliyetlerini Uzmar’a ait ‘ALTUĞ’ adlı romorkör üzerinde
yakından izleme fırsatı buldular.

20 Ton Marine Dizel Oil denize döküldü 
 
Tatbikat senaryosu gereği, İDÇ limanında bulunan “ATLANTIC STAR” isimli kuruyük gemisine, Körfeze giriş yaptığı sırada makine arızası oluşan ve BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş. limanına yanaşacak olan “SULTAN 1” adlı kuruyük gemisinin çarpması ve “ATLANTIC STAR” isimli geminin yakıt tankında hasar meydana gelmesi sonucu yaklaşık 20 Ton Marine Dizel Oil denize döküldü. “ATLANTIC STAR” tarafından İDÇ liman Yetkilisi bilgilendirildi ve İDÇ Liman Yetkilisi tarafından, petrol kirliliğine acil müdahale
kapsamında sözleşmesi bulunan UZMAR Acil Müdahale Teşkilatına (UAMT) haber verildi. UZMAR Acil Müdahale Teşkilatı tarafından “UAMT 1” zodyak botu ile keşif için kirlilik bölgesine gelindi ve yapılan incelemelerin ardından İDÇ Limanından 250 metrelik çit bariyer “B.YUNUS 4” römorkörü yardımıyla BATIÇİM İskelesi tarafına doğru yarım ay şeklinde serildi.

Eş zamanlı olarak rüzgarın ve akıntının yön değiştirebileceği göz önünde bulundurularak yaklaşık 200 metre şişirilebilir bariyer önleme amacıyla kirlilik bölgesine doğru serilerek kirliliğin yayılması tamamen kontrol altına alındı.

Senaryo kirlilik; denizde UZMAR’a ait “B.YUNUS 4” römorkörü ve “LİMAŞ 1” palamar botu ile bariyerler serilip sıyırıcılar (skimmer) çalıştırılarak toplandı ve portatif depolama tanklarına alındı. Toplanan kirlilik vidanjör yardımıyla İDÇ’nin lisanslı atık kabul tesisine bertaraf için verilerek tatbikata son verildi.

İki yılı aşkın bir süredir UZMAR koordinatörlüğünde Nemrut Bölgesi’ndeki kıyı tesislerinin katılımıyla en az altı ayda bir olmak üzere gerçekleştirilen petrol kirliliğinde acil müdahale tatbikatlarıyla bölgedeki hazırlıklı olma ve müdahale bakımından eşgüdüm ve operasyonel kabiliyetler sürekli artmakta ve iyileşmekte olduğu görülmektedir.
Editör: TE Bilişim