Sakarya Nehri'nde kuraklık nedeniyle suların çekilmesiyle birlikte, eski Sakarya Köprüsü'nün Rüstemler Tesisleri yakınlarında nehir yatağında, Bizans dönemine ait olduğu belirtilen halk tipi mezarlar bulundu.

DSi 32'nci Şube verilerine göre susuzluk ve bahçe sulamada kullanılması ve yaz mevsimi nedeniyle su seviyesi hızla düşen Sakarya Nehri adeta bir dereye dönüştü. Daha 3 ay önce gürül gürül akan Sakarya Nehri'nin su debisi 15 metreküpe kadar düşerken, bu durum özellikle eski Sakarya Köprüsü'nde çok belirgin olarak kendini gösterdi. Suların çekilmesiyle, nehrin Rüstemler Köyü yakınlarındaki bölümünde insan kemikleri ve mezarlar ortaya çıktı.

Sakarya Müzesi Müdürlüğü'nden gelen ekip bölgede inceleme yaptı. Sakarya Müze Müdürü Mürşit Yazıcı, bölgede yapılan ilk incelemenin ardından mezarlığın Bizans Halk Mezarlığı olduğunu ve değerli bir bulguya rastlanmanın mümkün olmadığını söyledi.

‘TEKRAR SU ALTINDA KALIR'

Ortaya çıkan mezarlığın suların altında kalması nedeniyle tahrip olduğunu söyleyen Murşit Yazıcı, “Burada kaç mezar olduğunu bilemiyoruz. Ancak yaptığımız incelemede 5- 6 tane mezar bulduk.

Burasının yıllar önce Bizanslıların mezarlığı olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak zamanla Sakarya Nehri depremlerle yatağını değiştirince mezarlık da sular altında kalmış. Şuan için yapacak bir şey yok. Çünkü sular birkaç gün sonra yükseldiğinde yine mezarlar sular altında kalacak. Ancak bölgede kapsamlı inceleme yapacağız” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim