GENİŞ AÇI/HİKMET BİLA

AB' nin Çöpü

İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerinde facia atlatıldı. Bir geminin sökümü sırasında meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmaması büyük şans. Göğe yükselen alevler ve duman çevreyi berbat etti.

İnsana zarar, insan sağlığına zarar, çevreye zarar.

Aliağa'da hurda gemiler sökülüyor. Patlama, çatlama, yangın riski bir yana. söküm sırasında ortaya çıkan zararlı madde ve atıklar ciddi tehdit.

Türkiye, Pakistan, Bangladeş ve Çin'le birlikte "kötü kofullarda gemi sökümü yapılan ülkeler" listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Peki, neden her işe kansan AB bu işe müdahale edip bu tehlikeli ve zararlı işi durdurmuyor?

Çünkü... Burada daha çok AB ülkelerinin hurda gemileri sökülüyor.

Neden burada sökülüyor?

Çünkü burada bu İş ucuza yapılıyor. AB'de bu İş pahalı. Üstelik o kadar çok kural, kontrol var ki, oralarda, bu koşullarda söküm yapmaya kalksan bütün Avrupa ayağa kalkar. Tepkiler, Fransa'nın referandumuna bile benzemez.

Türkiye, AB ülkelerinin hurda gemilerinin sökümlerini yaptırdığı çöplük mü?

Konuyu deştikçe daha neler çıkıyor. Meğer AB'nln çöplüğü sadece Türkiye değilmiş. AB üyesi Betist ülkelerin limanlarından diğer ülkelere yapılan çöp taşımacılığının yaklaşık yarısı yasadışıymış.

Namuslu birileri bu işi kurcalamış. AB üyesi ülkelerin belli başlı 18 büyük limanından yapılan "çöp ihracı" sırasında çöplerin içeriğinin bile bazen yanlış bildirildiğini ortaya çıkarmışlar.

Hollanda, Belçika, Almanya, İngiltere, İrlanda, Letonya, Malta, Polonya, Portekiz, Slovenya ve İsveç'e alt olan bu limanlarda mercek altına alınan 240 çöp taşımacılık seferinden 113'ünün yasadışı olarak yapıldığı. 55'inin belgelerinin olmadığı veya eksik düzenlendiği anlaşılmış.

Bakınız, sahte belgelerle nereden nereye ne gönderilmiş:

İrlanda'dan Nijerya'ya eski otomobil parçalan.

Portekiz'den, Rotterdam Limanı üzerinden Flli-plnler'e PVC atığı.

Malta'dan Çin Halk Cumhuriyetl'ne kablo atığı.

İngiltere'den Vietnam'a plastik atığı.

Hollanda'dan Anvers Limanı yoluyla Çin Halk Cumhuriyeti'ne elektronik eşya atığı.

Çöpleri bazen açık, bazen gizli, bazen sahte belgeli İhraç edenler kimler? Hollanda, Belçika, İngiltere, Portekiz, Manda. Hepsi birbirinden seçme AB üyeleri...

Gönderilen ülkeler hangileri? Nijerya. Çin. Filipinler, Vietnam...

Neler gönderiliyor? Eski otomobil parçalan, kablo, plastik, elektronik eşya atıkları.. İnsan sağlığına, çevreye ne kadar da yararlı atıklar, değil mi?!

Daha geçenlerde, İngiltere'den kaçak olarak Rotterdam Umam'na getirilen ve gizilce Çin'e gönderilmek istenen 1600 ton ev atığı son anda yakalandı. Yük belgelerde, "kâğıt" olarak görünüyordu. Ama çöp bu. Koktu. Durum anlaşıldı ve çöp İngiltere'ye geri gönderildi.

Çöpte bile çifte standart. Hayret ki hayret... "AB'nln çöpü geri kalmış ülkelere gönderilir" hükmü AB müktesebatının neresinde yazıyordu acaba?

(Kaynak CUMHURİYET Gazetesi)

Editör: TE Bilişim