"Nazım Tur" Törenle Hizmete Alındı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin yeni römorkörünün hizmete alınma töreni Ulaştırma ve Maliye Bakanlarını olduğu kadar tüm denizcilik sektörünü de biraraya getirdi...

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Ereğli Tersanesinden satın aldığı ve Dok Gemi İş Sendikası’nın 22 yıl başkanlığını yapan sendikacı Nazım Tur’un adının verildiği römorkör, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da hazır bulunduğu törenle, hizmete alındı.

Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanısıra, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş; Römorkörü inşa eden Medmarine Holding Yönetim Kurulu Başkanı R. Hakan Şen, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Recep Düzgit, İTÜ Gemi İnşa Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan, TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, Genel Sekreter Eyüp Kasap, Genel Mali Sekreter Sinan Günaydın, Eğitim Sekreteri İrfan Mete,Teşkilatlanma Sekreteri Hamit Erdoğan, Limanlar Şubesi Başkanı Osman Devriş Mamat, Şube İdari Sekreteri Seyfullah Alarçin, Şube Mali Sekreteri Levent Şenkal,  Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Sadettin Kalkan,İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, Deniz Kılavuzluk A.Ş. Genel Müdürü Kaptan Aykut Erol, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Akpınar,IALA VTS Komite Başkanı Tuncay Çehreli, DEFAV Başkanı Saim Oğuzülgen, İstanbul Liman İşletmesi Müdürü Mehmet Ali Yığcı, Müdür Yardımcısı Nihat Bozkurt, Kıyı Emniyeti Gemi Kurtarma Daire Başkanı Aslan Dede, Kıyı Emniyeti Basın Başdanışmanı Orhan Karaahmetoğlu, TDİ Müze Müdürü Ali Bozoğlu, TDİ hukuk Başdanışmanı Naci Abacı, TDİ Genel Müdürlük ve İşletme Müdürlüğü çalışanları, kılavuz kaptanlar ve çok sayıda davetliler katıldı.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk'ün Konuşması

Açılışta konuşan TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, TDİ’nin Türkiye’nin en eski kuruluşlarından birisi olduğunu vurguladı. Külünk, şöyle dedi:

“Türkiye Denizcilik İşletmeleri, 167 yaşında. Ülkelerde tarihinin eskiliği kadar, o ülkelerin köklü kuruluşlarının, şirketlerinin  olması da önemlidir.  Bu o ülkelerin ekonomik açıdan ayaklarının yere sağlam bastığını gösterir. Türkiye Denizcilik İşletmeleri de, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik olarak mali olarak ne kadar ayağını yere sağlam bastığının göstergesidir”

Külünk, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin verdiği hizmetlerin Kılavuzluk hizmetleri, römorkörcülük hizmetleri gibi İstanbul ve Çanakkale için hayati önemde hizmetler olduğunu belirtti. Özellikle İstanbul’un pek çok medeniyetlere ev sahibi yaptığının, yeri doldurulamıyacak tarihi ve çevresel dokunun ortasından geçen bir boğaz hüviyetinde olduğunun altını çizen Külünk, bu boğazda Kılavuz kaptan alınmasının uğraksız geçiş yapan gemiler için isteğe bağlı olduğunu kaydetti.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, her ne kadar yürürlükteki hukuksal düzenlemelerin kılavuz kaptan alınmasını uğraksız geçişler için isteğe bıraksa da, buradan geçen gemilerin donatanlarının gemilerinin geçişleri esnasında mutlaka kılavuz kaptan almaya davet etti.  Külünk, “Bugün bir kaza olsa, yok olacak olanlar yerine konulamayacak değerlerdir. Bu nedenle buradan geçiş yapan gemi kaptanları, mutlaka kendilerini kılavuz kaptan almaya mecbur hissetmelidirler” dedi.

Külünk, hizmetlerin verilmesi sırasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, Nazım Tur adı verilen yeni römorkörün, TDİ’ye ve Ülkemize hayırlı olmasını diledi.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, konuşmasının ardından, römorköre ismi verilen Nazım Tur’un oğlunu kürsüye davet etti.

Müteveffa Nazım Tur’un oğlu Mustafa Tur da yaptığı konuşmada, babasının denizcilik sektöründe yaptığı 35 yıllık hizmetlerinden sonra isminin römorköre verilmesinin çok büyük bir incelik ve vefa örneği olduğunu kaydederek, başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk’e teşekkür etti.

TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş’ın Konuşması

TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş, yaptığı konuşmada; hizmete alınan römorkörün 65 ton çekme gücü olarak kayıtlı olduğunu ancak yapılan testlerde 69 ton çekme gücü olduğunun görüldüğünü belirtti. Aytaş, 14,5 Knots hız yapabilen römorkörün Ereğli Gemi tersanesinde inşa edilmiş olduğunu hatırlatarak, “İnşası sırasında emeği geçen mühendis ve işçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Römorköre hangi ismin verileceği konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da görüşleri alınarak Nazım Tur ismine Yönetim Kurulu olarak karar verdiklerini söyleyen Aytaş, Türk Gemi  İnşa Sanayiine hizmet etmiş olan Dok Gemi İş sendikası başkanının denizcilerimiz tarafından çok sevilen bir kişilik olduğunu ve isminin römorkörde yaşayacağını belirtti. Aytaş; “Bu vesile ile kendisini rahmetle anıyoruz” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Nazım Tur, TDİ’nin Gücüne Güç Katacak”

TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş’tan sonra kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; yeni römorkörün TDİ’nin gücüne güç katacağını, römorkör filosuna taze kan getireceğini belirterek, römorkörün tamamen yerli tasarım olduğunu, yerli iş gücü ve yerli malzeme ile inşa edildiğini kaydetti. Bu römorköre Nazım Tur isminin verilmesinin de bir anlamda ahde vefa duygusunun da güzel bir örneğini teşkil ettiğini söyledi. Yıldırım; “Bu vesileyle, genç yaşta aramızdan ayrılan, gerek Türk Denizciliğine, gerekse Türk Gemi İnşa sanayine ve Türk Sendikacılığına bir ömür adayan değerli kardeşim Dok Gemi İş Sendikası 5. Genel Başkanı Nazım Tur’u, rahmetle ve şükranla anıyorum, ruhu şad olsun” dedi.

Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Nazım Tur, 80’li yılların başında kendisiyle tanıştığım ve bir dönem de sendikal mücadelede omuz omuza çalıştığımız çok değerli bir insandı. Denizciliğimiz ve Türk Gemi İnşa sanayi kendisinden çok şeyler öğrenmiştir, çok yararlanmıştır ve genç denilebilecek bir yaşta da mesleğinin zirvesinde aramızdan ayrılmış, hakkın rahmetine kavuşmuştur. Bizlere düşen denizciler olarak denizciliğimişze hizmet etmiş, bir ömür adamış insanlarımızı ancak ve ancak isimlerini yaşatmak olmalıdır. Türkiye Denizcilik İşletmeleri de, 167 yıllık geçmişi olan bu tarihi kuruluş da, buradaki kadirşinaslığını vefa örneği göstererek bugün yerine getirmenin büyük bir bahtiyarlığını yaşıyor” 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk insanının artık denizi kartpostaldan değil, renginden tanımaya başladığını söyledi.  Denizciliğin yeniden ülkenin politikası haline geldiğini belirten Yıldırım; “Denizci Ülke, Denizci Millet söyleminin kuvveden fiiliyata geçtiğini kaydetti.

Denizciliğe ilk yaptıkları desteğin yakıttaki verginin kaldırılması olduğunu söyleyen Binali Yıldırım; 2004’teki bu uygulamayla 1,6 Milyar TL’nin Türk Denizciliğine destek olarak sağlandığını ve böylece kabotaj hatlarımızda yolcu taşımacılığı, deniz turizmi ve yük taşımacılığının önemli ölçüde gelişmeye başladığını söyledi. Verilen desteğin ekonomiye katma değer olarak geriye döndüğünün altını çizen Bakan Yıldırım; ayrıca denizciliğimizin seyir emniyeti bakımından kıyıların emniyeti bakımından da birçok önemli projeyi gerçekleştirdiklerini kaydederek şöyle devam etti:

“Bunların başında her yıl 55 binin üzerinde gemi geçen Türk Boğazlarındaki gemi trafik hizmetleri sistemidir. Şimdi bu sistemi bütün körfezlerimize kıyılarımıza yaygınlaştırıyoruz. Bunların da ihalesini yaptık. İzmit, İzmir, Mersin gibi körfezlerimizde de bu sistemleri bu seneden itibaren kurmaya başlıyoruz. Ayrıca otomatik tanımlama sistemi ve LRIT dediğimiz uzaktan gemilerin izlenmesini sağlayan sistemi de yine bu dönemde kurduk. Buraya gelmeden önce de yine Kıyı Emniyeti Anadoluhisarı tesislerinde fenerlerimizin uzaktan iletişim suretiyle denizcilerimize kaptanlara hizmet verecek bir iletişim altyapısının da altyapısını Türkcell ile beraber imzaladık. Bu proje ile birlikte artık insanların birbirleri ile cep telefonu vasıtası ile konuşturmakla kalmıyoruz fenerleri de gemilerle konuşturmaya başlıyoruz. Eskiden fenerlere 4-5 mil kalana kadar denizciler fenerin çalışıp çalışmadığını anlayamazdı. Bu sistemle birlikte belli bir mesafeden geminin köprüüstündeki ekranına en yakın fenerin bütün detayları gelecek. Sadece fenerin çalışıp çalışmadığı değil, oradaki hava durumu, trafik durumu aynı şekilde birçok faydalı bilgi gelecek, ve böylece daha emniyetli bire seyir gerçekleşmiş olacak. Asırlardan beri denizcilere yol gösteren fenerler, böylece bilişim teknolojilerindeki gelişmeyle birlikte gelenek ve geleceği birleştiren birer alameti farika olarak bundan böyle görevlerine devam edecektir.”

Türkiye’nin son yıllarda denizcilikte her alanda elde ettiği başarının, uluslar arası alnda da ülkemizin itibarını fevkalade arttırdığını ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; yine bu dönemde Türk Bayraklı gemilerin Kara Liste’den Beyaz Liste’ye geçtiğini, denizciliğimizde seyir emniyetinin en üst düzeye çıkarıldığını, ayrıca gemi inşaatında da hatırı sayılır bir gelişme sağlandığını belirtti. Her ne kadar yaşanan küresel krizden en fazla etkilenen Denizcilik Sektörü olmasına rağmen yaşanan bu krizin de geçici bir durum olduğunu vurgulayan Yıldırım; şöyle devam etti:

“Bu römorkörle birlikte 1843 yılından bu yana denizciliğin her alanında hizmet veren denizciliğin adeta tarihini yazan TDİ gücüne daha da güç katmış olacaktır. 1843 yılında Sultan Abdülmecit tarafından “Fevaid-i Osmaniye” adıyla faaliyete başlayan kuruluş, 1925’te de “Türkiye Seyri Sefain İdaresi adını almış. 1933 Yılında kuruluş, Denizyolları, Akay İşletmesi ve Fabrika ve Havuzlar İşletmesi olarak üç ayrı kuruluşa bölünmüş. 1937’de Denizbank, 39’da Devlet Limanları İşletmesi Umum Müdürlüğü” ile “Devlet Denizyolları ve Limanları İşletmesi Umum Müdürlüğü”  adıyla tekrar faaliyete devam etmiş. 1952 yılında Denizcilik Bankası TAO, 1984 Yılında “Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü” 1994 yılında da “Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.” adını alarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 1,5 asırdan beri Türk Denizciliğine hizmet eden bu köklü kuruluşumuz, artık bir anlamda tarihi görevini tamamlamanın huzuru ve mutluluğu içerisindedir. Bundan böyle, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara göre, bu kurumlarımızın imkanları da birleştirilecek ve denizciliğimize daha etkin hizmet verme imkanına kavuşacaktır. Vaktiyle özel sektörün denizcilikte, taşımacılıkta, tersanecilikte olmadığı dönemlerde bu tarihi kuruluşumuz adeta denizciliğimizde bir oklul gibi hizmet vermiştir. Yolcu yük taşımacılığı, kılavuzluk ve römorkörcülük, limancılık, kıyı emniyeti, tersanecilik, sektör bankacılığı, deniz sağlık hizmetleri ve denizcilik eğitimi. Denizcilikle ilgili ne varsa, hepsi bu kurum tarafından verilmiş. Bugün bu hizmetlerin büyük bir çoğunluğu özel sektör marifetiyle yapılabiliyor ise biz bunu 167 Yıllık tarihi olan Türkiye Denizcilik İşletmelerine borçluyuz.”

Bugün römorkör filosunu yenileyerek Marmara Deniziyle, İzmir’le kılavuzluk hizmeti veren, 141 kılavuz kaptanıyla 24 adet pilot botuyla, insan kaynaklarıyla gemilere ve denizcilere yol gösterme görevini layıkıyla yerine getiren TDİ’de 7 gün 24 saat hizmet verildiğini vurgulayan Yıldırım; “Bu römorkörün denizcilik camiamıza, denizcilik işletmelerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "En kötüsü geride kaldı"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan sonra yaptığı konuşmada, denizcilik sektörünün, ülkelerin dünyayla entegrasyonunu sağlayan en önemli sektörlerden biri olduğunu, bu entegrasyon ile ülkelerin ekonomik gücünün doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bu açıdan çok şanslı olduğunu anlatan Şimşek, "Çünkü Karadeniz'e sahili olan ülkeler, Türk boğazları yoluyla Orta Asya'ya, Uzak Doğu'ya açılmaktadır. Doğu Akdeniz'deki konumuyla Türkiye, Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya açılmaktadır. Yine Cebelitarık ile Atlantik'e, Süveyş ile Uzak Doğu'ya açılan bir ülke konumundadır. Dolayısıyla Türkiye bu konumuyla aslında jeopolitik ve jeostratejik anlamda çok büyük öneme sahip bir ülkedir" diye konuştu.

Bakan Şimşek, yılda 55 binden fazla geminin Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçtiğini, Türkiye'nin 8 bin 330 kilometrelik deniz kıyısı ve 160 limanıyla dış ticarette önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2008 yılında 80 bin, 2009 yılının ilk yarısında da 37 bin gemi limanlarımızda işlem görmüştür. Yine dış ticaretimizin önemli bir kısmı, deniz yoluyla yapılmaktadır. Aslında dış ticaretimize baktığımız zaman, miktar olarak yüzde 90'ı, değer olarak da neredeyse yüzde 50'si deniz yoluyla yapılmaktadır. Son yıllarda deniz yoluyla yapılan dış ticaretin hacmi artmıştır.

2009 yılında 100 milyar doların üzerindeki ihracatımızın 47 milyar doları, deniz yoluyla gerçekleşmiştir. Deniz taşımacılığının dış ticaretteki payının yüksek olması Türkiye açısından çok önemli bir avantajdır. Hem güvenlik hem de ekonomik açıdan Türkiye'yi daha önemli bir konuma gidermektedir."

"Kötü dönemin geride kaldığı açık"

Limanların demir yolu ağıyla bağlantılı olmasının ve daha da etkin bir şekilde kullanılmasının, deniz yolu-demir yolu kombine taşımacılığı açısından Türkiye'ye avantaj sağladığını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetimiz bu konuda çok büyük kaynak ayırmıştır. Bugün dünya konteyner trafinin yüzde 25'i Akdeniz koridorunu kullanmaktadır. Limanlarımızın dünya konteyner taşımacılığından daha fazla pay alabilmesi için teknolojik gelişmelere ayak uydurması ve altyapı sorunlarının aşılması gerekmektedir. Limanlarımızın altyapısının güçlendirilmesi için özelleştirmeyi önemsiyoruz. Bu dönemde limanlarımızın özelleştirilmesi çabasına devam edeceğiz."

"Türkiye'yi, doğu-batı, kuzey-güney ulaşım koridorunda transit bir uğrak yeri konumuna getirmemiz gerekiyor" diyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki döneme baktığımız zaman Türkiye, dünya standartları ve teknolojik gelişmelere uygun donanımları olan deniz ticaret filosuyla, dünya ticaretinde çok önemli bir konuma gelecektir. Türkiye, özellikle yat turizmi bakımından önemi her geçen gün artan bir ülkedir. Türkiye'nin tanıtım faaliyetlerine katkısı bulunmaktadır. Türk denizciliği, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde, ulusal ekonomiye katkısını her geçen gün arttırarak sürdürmektedir. Tersanelerimizde 2002 yılında 12 bin kişi çalışıyorken, bu rakam 2008 yılı sonu itibariyle 27 bin kişiye ulaşmıştır."

AK Parti Hükümetinin, gemi inşa sanayinin öneminin farkında olduğunu ve bu dönemde önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Şimşek, "2002 yılına kadar Türkiye'de sadece 37 tane tersane vardı, 2003-2009 döneminde ilave 70 tersane yapılmıştır. Şu anda yapım çalışmaları devam edenler de eklendiğinde bu sayı 175'e ulaşacaktır" dedi.

Denizcilik sektörünün 2009 yılında ciddi sıkıntılarla baş başa kaldığını ifade eden Şimşek, "2010 yılından itibaren tekrar bir toparlanma döneminin hızlandığı bir dönem geçireceğiz. 2007 öncesi döneme potansiyel büyüme seviyesine ulaşmak belki birkaç yıl alacaktır ama en kötü dönemin geride kaldığı açıktır" diye konuştu.

Bakan Şimşek ve Yıldırım'a TDİ'nin Plaketleri Takdim edildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Türkiye Denzicilik İşletmeleri'nin özel hatıra plaketleri takdim edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e plaketi TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da plaketini TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yşar Duran Aytaş takdim etti.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, ayrıca bir de sürpriz yaparak kürsünün her iki yanında bulunan örtüleri kaldırttı. Örtülerin altından hizmete alınan römorkör Nazım Tur'un maketleri çıktı. Külünk, maketleri Bakan Yıldırım ve Bakan Şimşek'e hediye etti.

Nazım Tur römorkörü ile manevra

Plaket ve maketlerin takdiminden sonra römorkör lumbar ağzında hazırlanan kurdele Ulaştırme Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kesilerek rmorkör hizmete alındı. daha sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Duran Aytaş ve denizciler daha sonra Nazım Tur römorkörüne binerek Sarayburnu açıklarında römorkörün manevra özelliklerini test ettiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Şimşek; bulunduğu yerde 360 derece dönebilen z-drive pervane sistemine sahip römorkörün yeteneklerine hayran kaldı. Gemi kaptanından römorkörle ilgili bilgi alan Bakan Yıldırım; daha sonra römorkörü inşa eden firmanın sahibi R. Hakan Şen'i tebrik etti.

Kısa manevra turu esnasında tersaneciler de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i deniz üstünde yakalama fırsatını değerlendirerek sorunları anlatmak için randevu almayı başardılar.



Editör: TE Bilişim