NATO gemileri Somali sahillerinde  
 
NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (SHAPE), İttifak'ın 7 savaş gemisinin Somali kıyılarında güvenliğe katkı amacıyla görevlendirildiğini ve harekete geçirildiğini, bunlar arasında Türk savaş gemisi Gökova'nın da bulunduğunu açıkladı.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, geçen hafta, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaptıkları toplantıda, Hint Okyanusu'nda, Somali kıyılarında faaliyet gösteren korsanlara karşı mücadeleye katkı amacıyla 7 savaş gemisini bölgeye göndermeyi kararlaştırmışlardı.

NATO savaş gemilerinin, BM'nin talebi üzerine ve AB ile işbirliği içinde yapılacak operasyonlarda Somali sahillerinde devriye ve bazı gemilere refakat görevi üstleneceği bildirilmişti.

SHAPE'in açıklamasında, bugün Süveyş Kanalı'ndan geçen 7 geminin İtalya, Almanya, Yunanistan, Türkiye, İngiltere ve ABD silahlı kuvvetlerinden geldiği, Türk firkateyni Gökova'nın görevde olduğu belirtildi.

NATO gemilerinin korsanların eylemlerine karşı “caydırıcı” rol oynayacağı kaydedilirken, söz konusu savaş gemilerinin, 2004 yılında yapılan İstanbul zirvesinde alınan kararlar ve “İstanbul inisiyatifi” çerçevesinde, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri de ziyaret edeceği bildirildi.

İstanbul zirvesinde etki ve kapsama alanını genişleten NATO, dost ülkelerle temasları da artırmayı öngörmüştü.

Bu arada NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) Amerikalı general John Craddock, Somali sahillerindeki korsan tehditlerinin önemine değinirken, NATO'nun güncel koşul ve tehditlere tepki gösterme yeteneği üzerinde durdu. 

Kaynak:hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim