NATO ülkeleri deniz kuvvetlerinden gemilerin katılımıyla kurulan NATO Mukabele Kuvveti Daimi Deniz Görev Grubu-2'ye (SNMG-2) mensup gemiler, İstanbul'da mola verdi.

SNMG-2'nin sancak gemisi İspanyol Deniz Kuvvetlerine mensup SPS Blas de Lezo Fırkateyni'nde düzenlenen basın toplantısında, SNMG-2'nin Komutanı Tuğamiral Teodoro Lopez Calderon, ziyarete ilişkin bilgi verdi.

Calderon, Türk Deniz Kuvvetlerinin davetiyle gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Tatbikatı sonrası dinlenme amaçlı olarak İstanbul Limanı'na demirlediklerini belirterek, burada bazı personelin aileleriyle de buluşarak kenti birlikte gezme imkanı bulacağını söyledi.

SNMG-2'de, Türk Deniz Kuvvetlerine mensup TCG Giresun, Almanya Deniz Kuvvetlerine mensup FGS Rhoen akaryakıt gemisi, Hollanda Deniz Kuvvetlerine mensup HNLMS.W.Van Der Zaan, İngiltere Deniz Kuvvetlerine mensup HMS York ve İtalya Deniz Kuvvetlerine mensup ITS Aliseo fırkateynlerinin görev yaptığını kaydeden Tuğamiral Calderon, 9 Haziran Cuma günü İstanbul'da demirleyen gemilerin 14 Haziran Çarşamba gününe kadar burada kalacağını bildirdi.

Calderon, görevine yıl boyunca devam eden SNMG-2'nin, 1991 yılından beri çeşitli noktalarda tatbikatlar yaptığını söyledi.

SNMG-2

SNMG-2'ye ilişkin bir brifing veren SPS Blas de Lezo Fırkateyni Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Yarbay Jose M. Godin de, görev grubunun, NATO'nun daimi olarak aktive edilmiş çok uluslu deniz kuvvetleri olduğunu ifade etti.

Godin, SNMG-2'nin, “olay/operasyon mahalline ilk varan eleman, barış, kriz ve çatışma görevleri için özel olarak eğitilmiş, krizlere müdahalede yalnız başına daimi bir kuvvet olarak görev alan ekip” olduğunu söyledi.

Yarbay Godin, SNMG-2'nin sorumluluk sahasının, 3 bin deniz mili olduğunu belirterek, ayrıca, “sivil tahliye harekatı, barış koruma dahil, krizlere reaksiyon, terörizme karşı operasyonlara destek, yasadışı faaliyetlerin takibi ve şüpheli gemileri izlenmesinin” de görevleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim