Aralarında Almanya, Fransa ve Türkiye'ye ait birer geminin bulunduğu filoya öncülük yapan geminin kumandanı Alman Tuğamiral Thorsten Kahler, firkateynin İstanbul ziyaretiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Diplomasi ve Eğitim Amaçlı Ziyaret

Sarayburnu rıhtımına demir atan fırkateynde gerçekleşen toplantıda konuşan Alman kumandan, filonun görev kapsamında üç gün İstanbul'da kalacağı ve buradan Akdeniz'e ilerleyeceğini belirtti. İstanbul'da kaldığı süre içinde resmi makamları ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulunacağını söyleyen Thorsten Kahler, Türk askeri yetkililerle gemide ayrıca bir araya gelecek.
Kriz veya gerginlik zamanlarında ani reaksiyon için hazır bekletilen NATO'nun su üstü görev grubuna ait filonun aynı zamanda tatbikat, eğitim ve diplomasiye ait görevleri yürüttüğü belirtildi. Yılda iki kez, altı aylık göreve çıktığı bilinen filonun, NATO üyesi ülkeleri belirli bir plan çizgisinde ziyaret ettiği ve şu ana kadar dünyanın birçok yerinde görev yaptığı belirtildi. Görev kapsamında Kasım ayına kadar Akdeniz'de kalacak fırkateynin olası bir savaş durumunda NATO'nun bilgisi ve emri altında anında müdahale edebilecek kapasite ve donanımda olduğu bilgisi verildi.

Akdeniz'in Güvenliğinden Sorumlu

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tuğamiral Kahler, filonun Akdeniz'e inme sebebinin Suriye ve uluslar arası alanda yaşanan gerginlikle ilgili olup olmadığı sorusu üzerine bu görevlerin NATO tarafından önceden belirlendiğini ve terör tehdidi altında bulunan bölgelerde filonun hazır bekletildiğini ifade etti.

Suriye konusunda NATO Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamaya değinen Kahler, bağlı bulunduğu filonun eğitim ve diplomasi faaliyetleri yanında operasyonlar için de hazır bekletildiğini belirtti. Kahler, Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin, temelleri 1972'de atılan NATO Akdeniz Çağrı Kuvveti'nin bir parçası olarak Akdeniz'in güvenliğinden sorumlu bulunduğunu dile getirdi. Kahler, Akdeniz'de bulunduğu süre içinde filodaki savaş gemilerinin NATO'dan gelecek emirler çerçevesinde her türlü operasyonu gerçekleştirebilecek yeterlilikte olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim