Törene Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner ve NATO Deniz Unsur Komutanı Koramiral Rinaldo Veri'nin yanı sıra deniz üssünde görevli askerler katıldı.

Tören kapsamında ilk olarak görev grubunda komuta kontrol gemisi olarak görev yapacak olan ''FGS Bayern'' isimli Alman firkateyninde basın mensuplarına brifing verildi.

SNMG-2 komutanlığını devreden Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, brifingin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bir yıl süren görevlerinin 6.5 ayının Somali'de geçtiğini, burada deniz haydutlarıyla başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini söyledi.

Bölgede 2008 yılından bu yana korsanlara karşı sürdürülen operasyonlarda en başarılı dönemin Türkiye'nin komutasındaki dönem olduğunu ifade eden Tosun, ''Türkiye'nin görev grubuna komutanlık ettiği sürede çok az sayıda gemi kaçırma olayı yaşandı. Bölgedeki deniz haydutluğu ile başarılı bir şekilde mücadele edilerek yüzde 65 azaltıldı. Bu, Türk Deniz Kuvvetleri açısından gurur verici bir durum'' dedi.

10 korsan gemisine operasyon düzenledi, 175 korsan yakalandı

Görev sürelerinde NATO'nun bölgede 10 korsan gemisine operasyon düzenlediğini, 175 korsanın da yakalandığını belirten Tosun, görev grubunun caydırıcı gücü nedeniyle çok sayıda korsanın da denize açılmasının önlendiğini kaydetti.

Görev grubunun Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık 12 katı büyüklüğündeki bir alanda 15 gemiyle görev icra ettiğini anlatan Tosun, 189 gün harekat alanında kalarak doğru bir strateji uygulayıp tüm alanı kontrol altında tutmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Tosun, görev sürelerinde hiçbir Türk gemisinin deniz haydutlarının saldırısına uğramadığını kaydetti.

Görevi devralan Alman Deniz Kuvvetleri'nden Tuğamiral Thorsten Kahler ise görev grubunun çok geniş bir alanda operasyon yürüttüğünü, zaman zaman Avrupa Birliği'nin de bu faaliyetin bir parçası olarak operasyonlara katıldığını söyledi.

Daha sonra yapılan törenle Tuğamiral Tosun, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin komutasını Alman meslektaşı Tuğamiral Kahler'e devretti. Tören, NATO bayrağının Türk askerler tarafından Alman askerlere teslim edilmesi ve Alman savaş gemisinin gezilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim