Nakliyeciler Umudunu ABD'ye Bağladı

Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (Ro-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksekgönül, ''Irak'taki Amerikan askeri araç, gereç ve savaş malzemelerinin geri dönüşünün Türkiye üzerinden gerçekleşmesi halinde Türk Nakliye sektörünün rahat nefes alacağını'' söyledi.

İskenderun- Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (Ro-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksekgönül, yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak'taki askeri araçlarının Habur Kapısına getirilerek bir bölümünün Afganistan'a gönderileceği, bir bölümünün ise Habur'dan İskenderun Limanı'na taşınıp deniz yoluyla geri dönüşünün gerçekleşebileceği duyumu aldıklarını belirtti.

Türk nakliyecisinin bu çekilmede aktif rol alabilmesi için çalışma yaptıklarını ifade eden Yüksekgönül, ''Irak'taki Amerikan firmalarıyla bağlantı halindeyiz. ABD araçlarının Habur'a geleceğini biliyoruz. Bir kısmı Habur'dan Afganistan'a gidecek. Bir kısmının da İskenderun'a getirilip, TCDD İskenderun Limandan gemilere yüklenerek ABD'ye gönderileceği belirtiliyor'' dedi.

Yüksekgönül, ABD'nin Irak'tan çekilmesini Türk nakliye sektörüne artı değer olarak kazandırma çabasında olduklarını belirterek, şunları söyledi:
''ABD araçlarının geri dönüşünde İskenderun Limanının tercih edilmesi yüksek ihtimal. Yüzde 99 İskenderun Limanı ama henüz resmileşmedi. Yıl sonuna kadar bu durumun kesinleşmesini bekliyor, bu ihtimali göz önüne alarak, girişimlerde bulunuyoruz. Türk Nakliyecileri olarak bu işte aktif rol almamız halinde ülkemize, bölgemize, sektörümüze önemli bir katkı sağlayacağı görüşündeyiz.''

İakenderun limanının durumu

Yüksekgönül, İskenderun Limanının rıhtım, vinç, araç ve gereçlerinin eski olması nedeniyle ABD araçlarının dönüşünde yetersiz kalabileceği endişesini de taşıdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Biz işi bölgemize çevirmeye gayret ediyoruz ama İskenderun Limanının rıhtım yükleme-boşaltma vinçleri çok eski, ömrünü tamamlamış. Bu araçların yetersiz kalacağı kaygısını yaşıyoruz. Bizim tek endişemiz, Limanın köhnemiş araç gereçleriyle bu işi kaldıramayacağı yönünde. Bu iş çok büyük, şuan herhangi bir rakam telaffuz etmek için biraz erken ama yaklaşık 10 bin seferden söz ediliyor. Bu, nakliye sektörümüz, bölgemiz için İskenderun için büyük umut kapısı. 5-10 TIR'la bu iş yürümez. Hatay'ın, Adana'nın, Doğu ve Güneydoğu'nun, sonuçta ülkemiz nakliyecisinin TIR'larıyla taşınacak.''

Bu arda, İskenderun Liman Müdürlülüğü yetkilileri, konuya ilişkin resmi bir bilginin kendilerine henüz ulaşmadığını ancak, geri dönüşün limandan gerçekleşmesi halinde, geçmişte sağlanan olanakların aynısının yeniden sağlanabileceğini bildirdiler.

Liman Başkanlığı yetkilileri de, konuya ilişkin herhangi bir resmi yazının kendilerine ulaşmadığını ancak, İskenderun'dan dönüş olduğu takdirde İSDEMİR ve İskenderun Limanlarının kullanılabileceğini kaydettiler.

Öte yandan, İskenderun Limanına günübirlik işleri için giriş-çıkış yapan bazı özel şirket çalışanları, son zamanlarda giriş-çıkışlarda kontrollerin sıkılaştırıldığını belirtirken, limanda ABD'lilerin geri dönüşleri sırasında kullanacakları bina, depo ve antrepolara verilecek elektriği kayıt altına alma amaçlı, yaklaşık 2 hafta önce elektrik saati takıldığı belirtildi.

Kentteki bir askeri yetkili ise, ABD'lilerin ne zaman dönüş yapacağına dair bilgilerinin bulunmadığını, ancak yaklaşık 1 yıldır olası dönüşlerine yönelik hazırlık yapıldığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim